SLOVENSKA BISTRICA

V tem slovenskem mestu raste najstarejši gabrov drevored v državi

V Slovenski Bistrici si od naravnih lepot lahko ogledate Bistriški vintgar in Črno jezero, kar se tiče kulturnih znamenitosti, pa izstopa Bistriški grad.
Fotografija: Slovenska Bistrica Foto: Milan Sternad
Odpri galerijo
Slovenska Bistrica Foto: Milan Sternad

Štajerska je slovenska pokrajina, ki zavzema največjo površino. Tukaj so številne znamenitosti, hkrati pa ta ponuja široke možnosti za preživljanje prostega časa. Eden njenih krajev, ki je turistično nekoliko manj znan, je Slovenska Bistrica. Ta je locirana na poti med Mariborom in Celjem. Obrnili smo se na Turistično informacijski center Slovenska Bistrica (TIC SB), da bi izvedeli, kaj ta nudi obiskovalcem.

Eno najstarejših mest, ki se je razvilo na ostalinah rimskega naselja

»Slovenska Bistrica je sodobno slovensko mesto, ki v zadnjih desetletjih dosega uspešen razvoj na številnih področjih. Je tudi upravno in industrijsko središče jugovzhodnega dela Pohorja. Znano je predvsem po predelovalni industriji, vendar se v zadnjih letih razvija tudi s turističnega vidika,« nam jo v nekaj stavkih predstavijo.

Dodajo še, da je Slovenska Bistrica eno najstarejših mest na Slovenskem, ki je nastalo na ostalinah rimskega naselja Civitas Negotiana. Mestne pravice naj bi ta dobila na začetku 14. stoletja, vendar se je vidneje začela razvijati šele z izgradnjo ceste med Dunajem in Trstom.  

Grad Slovenska Bistrica Foto: Borut Brumec
Grad Slovenska Bistrica Foto: Borut Brumec

Še posebej zanimiv Bistriški grad z grajskim parkom in gabrovim drevoredom

Kar se tiče kulturnih znamenitosti, je še posebej atraktiven Bistriški grad, ki skupaj z grajskim parkom in gabrovim drevoredom, ki ima status najstarejšega v tem delu Evrope, tvori prvovrstno spomeniško celoto. V gradu občasno organizirajo tudi prireditve za otroke, na poletno muzejsko noč, ki se odvija v juniju, pa je možno v njem tudi prespati, kar je lahko za naše najmlajše prav posebno doživetje.

»Grajski vodniki vas bodo z veseljem popeljali v bližnjo in daljno preteklost naših krajev in vas seznanili z različnimi zgodbami gradu in mesta. Pri tem si boste lahko ogledali številne stalne razstave, spominske sobe in čudovite grajske prostore.«

PREBERITE ŠE -> Angleška grofica, ki je postala prva programerka v zgodovini

V okolici na ogled tudi arheološke najdbe

Na TIC SB priporočajo tudi ogled Centra domače in umetnostne obrti, ki bo še posebej zanimiv za ljubitelje keramike. Njegovo poslanstvo je preko izvedbe različnih delavnic prenesti rokodelsko znanje in izročilo na mlajše generacije. V mestu in njegovi okolici si je možno ogledati tudi številne sakralne objekte, kot so župnijska cerkev sv. Jerneja, baročna cerkev sv. Jožefa in cerkev sv. Martina.

V okolici so na ogled tudi nekatere arheološke najdbe: »Na Ančnikovem gradišču na Pohorju najdemo ostanke poznoantične in zgodnjesrednjeveške utrdbe. Tu so med drugim izkopali kovaške izdelke, bojno orožje, orodje, novce in keramiko ter bronasta kipca Merkurja in Apolona.«

Bistriški vintgar Foto: Domen Grogl
Bistriški vintgar Foto: Domen Grogl

Črno jezero je najbolj obiskan naravni spomenik

Slovenska Bistrica, katere večji del prekriva Pohorje, se ponaša tudi z naravnimi lepotami, med katerimi sta najbolj obiskani Bistriški vintgar in Črno jezero. »Bistriški vintgar je soteska, ki jo je izdolbel potok Bistrica, privlačen pa je predvsem zaradi svoje slikovitosti, raznovrstnih kamnin in prisotnosti nekaterih redkih rastlinskih vrst.«

»Črno jezero je najpomembnejši in najbolj obiskan naravni spomenik v občini. Gre za z nasipom umetno zajezeno kotanjo, ki jo je za potrebe vodne akumulacije pri spravilu lesa v dolino že v 19. stoletju uporabljal grof Windischgraetz,« so razložili na TIC SB in dodali, da jezero skupaj z okolico in močvirsko favno danes predstavlja naravni rezervat, kjer domujejo številne vrste ptic.

PREBERITE ŠE -> Slovenca tri mesece s kombijem po Skandinaviji: Malo zapravila, doživela ogromno

Letos bo svoja vrata odprl sodobni plezalni center

Kot so nam povedali na TIC SB, Slovenska Bistrica nudi nekatere zanimive sprehajalne poti. Poleg tega, da se lahko podate na sprehod do Bistriškega vintgarja, lahko krenete tudi po poti mlinov in žag, ljubitelji dobrega vina pa so v juniju vabljeni na tradicionalni pohod po Ritoznoju in obisk vinske kleti. Na poti medovitih rastlin se boste lahko v Čebelarskem centru spoznali z življenjem čebel, dodajo.

Slovenska Bistrica nudi tudi možnosti za kolesarjenje, glede kolesarskih poti se lahko pozanimate na Biking.SlovenskaBistrica.si. V tem štajerskem kraju bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji lova in ribolova. Letos bo v Slovenski Bistrici svoja vrata odprl tudi sodobni plezalni center, ki bo namenjen tako rekreativnim kot vrhunskim športnim plezalcem, ponašal pa se bo s kar 17 metrov visoko plezalno steno.

Črno Jezero Foto: Nino Verdnik
Črno Jezero Foto: Nino Verdnik

Ponosni so na ritoznojčana, vino s hudomušnim imenom

Na TIC SB nam predstavijo tudi lokalno kulinariko: »Med tradicionalne jedi spadajo pohorska bunka, okusne štajerske juhe, štruklji, ajdovi žganci, pohorski pisker, ocvirkovka in svež domači kruh iz krušne peči. Ob dobri hrani se prileže tudi kozarec dobrega vina. Ponosni smo na našega ritoznojčana. Gre za vino s hudomušnim imenom, ki je hkrati prvo v Podravju, ki mu je uspelo pridobiti oznako PTP (vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem).«

V Slovenski Bistrici se čez leto odvijajo tudi tradicionalne in druge prireditve. V pustnem času tukaj poteka pustna povorka, teden dni pred veliko nočjo pa je organiziran kramarski sejem. Junija letos se bo drugič zapored odvila Bistriška kuhna: »Dogodek je v lanskem letu presegel vsa pričakovanja in obiskovalcem postregel z odlično kulinariko. Poteka po vzoru priljubljenih festivalov ulične hrane, na njem pa je možno okusiti kulinarične dobrote.«   

Jeseni je na sporedu dogodek Podobe bistriških domačij, na katerem predstavijo kmečki način življenja, novembra pa se odvija martinovanje. V decembru na mestnem trgu poteka božični sejem, na katerem je možno kupiti darila, sočasno pa se odvita pester otroški in glasbeni program z nastopi znanih skupin.

Kolesarjenje v Slovenski Bistrici Foto: Nino Verdnik
Kolesarjenje v Slovenski Bistrici Foto: Nino Verdnik

Vzpostavljen je sistem izposoje koles Zapelji me

Slovenska Bistrica je v zadnjih letih še nekoliko okrepila turistično ponudbo. Tako je v mestu vzpostavljen sistem izposoje koles Zapelji me, kjer si lahko domačini in obiskovalci izposodijo kolesa za vsakodnevne opravke in raziskovanje. Koriščenje storitve je možno ob predhodni namestitvi aplikacije Zapelji me na pametni telefon.

»V TIC BS je na voljo tudi Turistična karta Pohorja, ki povezuje Mariborsko Pohorje, Roglo, Kope in Bistriško Pohorje. Karta olajša odkrivanje pohodniških in kolesarskih poti, ki nas lahko popeljejo do prelepih razgledov, preko nje pa lahko odkrijete tudi bajeslovno izročilo Pohorja in kulinarična doživetja.«

PREBERITE ŠE -> To je najbolj varno brazilsko mesto in tropski raj, ki ga je vredno obiskati

Na voljo tudi dve sobi pobega

V Slovenski Bistrici lahko najdemo tudi dve sobi pobega. Te so vrhunec priljubljenosti žele nekaj let nazaj, njihova poanta pa je v roku ene ure rešiti številne miselne uganke in se prebiti do cilja. V mestu je na voljo igra Pobeg iz rokodelske delavnice, preko katere lahko obiskovalci spoznajo zgodovino in tradicijo Slovenske Bistrice.

»Tisti, ki čas raje prebijejo na prostem, pa se lahko preizkusijo v Unlock Slovenska Bistrica, v pustolovski sobi pobega, ki poteka zunaj. Ob raziskovanju mestnega jedra vas čaka vrsta zabavnih preizkušenj, pri čemer se boste v družbi prijateljev nadihali svežega zraka in se predvsem izvrstno zabavali.«

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte