Krščansko obredje, ki se je razširilo z Vzhoda, kaže mnogo podrobnosti iz starih verovanj. Eno od teh je tudi božič. Podoba jasli z novorojenim detetom še danes velja za simbol luči in upanja. Po tradiciji so že in še bodo po Sloveniji pripravili kar nekaj razstav slovenskih in tujih jasličarjev, vse bolj pa so priljubljene tudi žive jaslice, ki jih prirejajo v naravnem okolju. 


1 JURKLOŠTER: primorske jaslice

Jaslice so na ogled ob sobotah, nedeljah in praznikih do 28. februarja 2017 od 14. do 16. ure ali po dogovoru na telefonsko številko 041 756 201. Med rednimi razstavljavkami je tudi Ana Korenč iz Virmaš pri Škofji Loki, ki sodeluje na številnih razstavah. Loteva se, recimo temu, klasičnih jasličnih figur, ki jih ustvarja v glini. »Ni pomembno, koliko jaslic izdelam na leto, saj jih ne delam zato, da bi jih prodajala,« je povedala Korenčeva. »Delam jih za svoje veselje, zaradi nagnjenja in ljubezni do ustvarjanja.« 


SVETA GORA: domači in tuji jasličarji

Na Sveti Gori ob koncu leta tradicionalno priredijo razstavo jaslic. Letošnja bo že 15. po vrsti, odprli jo bodo v soboto, 17. decembra, ob 15. uri. Med rednimi razstavljavci je tudi Marijan Vodnik, rezbar iz Domžal, ki je doslej ustvaril že lepo število najrazličnejših jaslic. Približno štirideset jih je napravil in prav vse so rezbarije iz enega kosa lesa. 


3 BREZJE: prenovljeni Muzej jaslic

Še v tem mesecu naj bi po dolgem času po obsežni prenovi vrata spet odprl Muzej jaslic na Brezjah, ki prikazuje duhovno in kulturno bogastvo. V Muzeju jaslic imajo svoj prostor jaslice družine Konjedic iz Stražišča pri Kranju, kjer se s keramiko ukvarjajo že skoraj osem desetletij. Najbolj so znani po slovenskih keramičnih jaslicah, katerih navdih za ustvarjanje pri Konjedičevih prehaja iz roda v rod. 


4 STUDENICE: Betlehem v malem

V Studenicah pri Poljčanah pravijo, da svetopisemska zgodba o rojstvu Jezusa oživi vsako zimo. V božičnem času že od začetka delovanja domačega Turističnega društva Samostan prirejajo žive jaslice. Svetopisemska zgodba o rojstvu Jezusa oživi z več kot 100 nastopajočimi in 50 živalmi. Na njihovih živih jaslicah boste sprva prisluhnili zgodbi, ki jo bodo člani tudi uprizorili, ob koncu pa bo možen še ogled hlevčka z družinico na vrhu gradu. Prireditev je vsako leto na sveti večer, torej 24. decembra, ob 22. uri ter 25. in 26. decembra ob 17. uri.


5 SNOVIK: žive jaslice z glasbenimi gosti

Žive jaslice v Bizjakovih dolinah v Snoviku v Tuhinjski dolini imajo že dolgo tradicijo. Člani Turističnega društva Tuhinjska dolina bodo letošnjo božično zgodbo uprizorili v petek, 23. decembra, ob 18. uri. Pobudnika živih jaslic v Snoviku sta Manja in Rajko Žebaljec iz bližnje vasi Potok. »Posebna znamenitost je naš angel, ki se pripelje po nebu, poleg zelo veliko ljudi pa sodelujejo še čisto prave živali,« pove Žebaljčeva, ki je ponosna tudi na priznane glasbene goste, ki se vsako leto pridružijo predstavi. 

* Primož Hieng je neutrudni raziskovalec Slovenije, njene preteklosti in sedanjosti, avtor številnih knjig, izstopa pa njegovo popisovanje zdravilnih točk.