Kdor Alenke Kodele ni spoznal doslej, jo bo zdaj. Na knjižne police prihaja njena deseta knjiga: Čaša sladkega.
Priznana in večkrat nagrajena vrhunska slaščičarka predaja svoje znanje in izkušnje dijakinjam in dijakom, kar je zagotovo ena njenih boljših odločitev.
Ves čas se samoizobražuje in izboljšuje tehnike, pri izbiri kakovostnih sestavin za ustvarjanje slaščic je neomajna. In ko k vsemu temu dodamo še njeno natančnost, predanost in strast – do narave in življenja vobče –, je krog radosti sklenjen.
Najbrž ne bom povedala nič novega: pravijo, da ste najboljša slaščičarka v Sloveniji. Vem, kako odgovarjate, da je to pač povsem subjektivna ocena, a kljub temu, kaj odlikuje odlično slaščičarko, to pa zagotovo veste?
Kot pri vsakem poklicu je tudi v slaščičarstvu pot do uspeha tlakovana z vztrajnostjo, natančnostjo, odpovedovanjem, odgovornostjo, veliko znanja in spretnosti. Pri svojem delu sem zelo dosledna, uporabljam prave surovine in tudi postopke, ker želim, da so moje sladice popolne in dodelane.
Izobrazili ste se za kuharsko tehnico, a že po dveh letih dela v kuhinji ugotovili, da je ustvarjanje sladic vaš svet. Kaj vas je tako zelo – in seveda vas še vedno – privlači pri snovanju odličnih sladic?
Že v času šolanja sem med praktičnim delom pri delodajalcu veliko pomagala v slaščičarni. To mi je bilo zelo všeč, saj sem v pripravi sladic veliko bolj ustvarjalna, nekako sem se bolj našla na tem področju.
Se morda spomnite svoje prve sladice, na katero ste bili res ponosni?
Ja, v drugem letniku srednje šole sem naredila ...