Z avtom po Dolenjski 

Zagotovo smo lahko veseli, da živimo v tako raznovrstni, obenem pa majhni Sloveniji. Prav to omogoča številna raziskovanja, ki se kljub kratkim razdaljam pravzaprav nikdar ne nehajo. Med lepše cilje za družinski izlet vsekakor sodi Dolenjska. Mnogi jo morda poznajo samo zaradi znamenitega Otočca, ampak ena od treh pokrajin zgodovinske dežele Kranjske ponuja precej več. Podajmo se na pot z avtom in se sproti odločajmo, kaj bi si radi ogledali, katero gostilno obiskali in kje prenočili. Nina, aktivna ljubiteljica potovanj in dogodivščin, na svojem imenitnem blogu Nina potuje med drugim priporoča poučne oglede:

Ste vedeli, da je Kostanjevica na Krki najmanjše in hkrati najstarejše mesto na Dolenjskem? Zaradi številnih poplav in ker mesto z vseh strani obliva reka Krka, ga imenujejo kar dolenjske Benetke. No, podobnosti z italijanskimi Benetkami ne gre pričakovati, a to nikakor ni razlog, da se po otočku ne bi vsaj sprehodili. Poleg reke Krke, Kostanjeviške jame, cistercijanskega samostana s Formo vivo, Krakovskega gozda in Gorjancev pa najdemo tukaj tudi najdebelejšo vrbo v Sloveniji.

Ob reki Krki blizu Dolenjskih Toplic je kraj Soteska. Verjetno je najbolj znan zaradi nekoč mogočnega dvorca, ki ga je Valvasor označil kar za enega najlepših v habsburški monarhiji. Le delček je ohranjenega in vidnega tudi danes. A to, kar se je ohranilo, zares prevzame – grajski vrtni paviljon oziroma Hudičev turn.Samostan Pleterje, ki ga je leta 1403 ustanovil celjski grof Herman II., je edini še delujoči samostan kartuzijanskega redu v Sloveniji – nekoč smo na slovenskih tleh našli štiri. V njegovi neposredni bližini je muzej na prostem, kjer se lahko seznanimo z značilnimi kmečkimi hišami tega območja in je zelo zanimiv tudi za otroke. Že to, da se v njem prosto sprehajajo kmečke živali, je zanje enkratno doživetje.

Če drugega ne, smo se na Otočcu kdaj ustavili verjetno prav zaradi gradu in sprehoda v okolici, saj je tamkajšnja kulisa res čudovita. Bivanje v hotelu Šport, denimo, pa vključuje brezplačno izposojo koles in tako lahko okolico tudi prekolesarimo, če letos le ujamemo še kak topel dan.

Onin namig: restavracija hotela Grad Otočec ne slovi po velikosti, temveč predvsem po obsegu domišljije, ki jo premorejo njeni kuharji. Zanje je značilno tankočutno prepletanje novega in starega – križanje starih receptur in novih sestavin ali pa starih sestavin in novih načinov priprave, vse z enim namenom – presenetiti, razvajati, osrečiti, navdušiti goste.


Z avtobusom na Madžarsko

Turistična agencija Potepuh ponuja udoben in zanimiv program za tri dni na Madžarskem.

Zjutraj jo mahnemo z avtobusom do mejnega prehoda Pince, prvi postanek je ob južnem bregu Blatnega jezera ob znanem letovišču Siofok. Sledita vožnja proti Budimpešti in njeno spoznavanje z obeh strani Donave – stari Buda in Pešta ter številni mostovi, vzpon na Citadello pa razgrinja nebeški razgled na madžarsko prestolnico. Večer v tipični restavraciji čardi bo prve vtise zazibal v udoben spanec …Drugi dan je rezerviran za oglede kulturnozgodovinskih spomenikov: parlament v novogotskem slogu, trg herojev, na katerem je spomenik tisočletnici prihoda Madžarov v Panonsko nižino, Štefanova cerkev iz sredine prejšnjega stoletja, stadion NEP, kraljeva rezidenca, ribiška trdnjava ... Nekaj prostega časa bo kot nalašč za sprehod po najbolj razkošni Vatzi Utzi in nakupe na tržnici. Pozno popoldne odhod do Blatnega jezera, »madžarskega morja«, in nastanitev v hotelu v Siofoku z večerjo in prenočitvijo.

Tretji dan zajtrku sledi odhod do Puszte, kjer pričakajo pester akrobatski in dresurni program s konji, vožnja z vprežnimi vozovi, ogled muzeja na prostem. Popoldanska vožnja s trajektom na severno stran Blatnega jezera do idilične vasice Tihany, ki slovi po lepoti in številnih znamenitostih, bo počasi zaokrožila celoten izlet.

Onin namig: v središču Budimpešte je postanek v legendarni slaščičarni Gerbeaud, eni najstarejših, največjih in najslavnejših evropskih kavarn, malone obvezen!