Torej, dva, bojda izkušena policista (le kaj bi to v dotičnem kontekstu lahko pomenilo? – nič, popolnoma nič), v starosti 33 in 28 let, policist pripravnik pa jih šteje 20, in njegova mladoletna prijateljica so se malo vozakali po Gorenjski, seveda v uniformah in med delovnim časom, med vožnjo pili žgane pijače, kadili, po službeni dolžnosti ustavili vsaj eno osebo in jo obravnavali, mladoletnica pa je vse to snemala. Hja, kakšne pol ure je po avtocesti vozila tudi policijski kombi (brez izpita, kajpada), potem je še slekla policista in si nataknila zgornji del posvečene policijske uniforme in pozirala s pištolo na čelu – naredila selfi; skratka vrhunska zabava za dete in tri polnoletne policijske osebke. Dekle je zadevo priobčila na spletu, ker to pač je tema za javnost, za kar ji moramo biti celo hvaležni. Od tod naprej – kot rečeno – različno opravičevanje njihovih dejanj, trije policisti so suspendirani, o dekletu pa nič. Morda si za pojasnitev ali zgolj osvežitev spomina, kaj mladi danes so, preberete svežo kolumno dr. Vesne V. Godina na onaplus.si. Samo en izsek: »Z vašo mladežjo v apartmaju, ki ste ji ga plačali za počitnice, ni bilo vse v redu. Razen če pod 'vse v redu' sami ne štejete vsakodnevne uporabe najrazličnejših substanc in alkohola. Ter popolne odsotnosti socialnih veščin. In odsotnosti notranjega moralnega kompasa. Torej vesti. Ki jo za kratek čas nadomešča mnenje drugih. A le s kratkotrajnim učinkom. Dolgoročni učinek na vedenje ima namreč le posameznikovo načelo ugodja. Ki ukazuje, da je treba delati to, kar je 'fajn'.«No, da se povrnem k policistom, ki so bržčas eden boljših ali vsaj javno vidnejših odsevov amoralnosti v družbi. Že nekajkrat sem nameravala napisati, da v zadnjem letu videvam uniformirane policiste po gostilnah v središču Ljubljane (seznam stalnih lokacij je znan), med delovnim časom seveda, in to njihovo hranjenje ali kar koli že v gostilni počno, traja in traja. Imajo tedenske in vikend lokacije, kjer čakajo na konec delovnika. Meni se zdi nedopustno, nadrejenim očitno pač ne. Predvsem pa včasih tega res ni bilo moč videti v centru Ljubljane. Morda je notranja ministrica v odhajanju uvedla nov red, ne vem, dandanes je vse mogoče. Zdaj, po aferi marica, berem, da je znano, da policisti med delovnim časom tudi radi pomagajo kolegu policistu pri kmečkih opravilih, to je spravilu sena, da se ob avtocestah radi odžejajo s pivom in podobne slovenske folklorne dejavnosti. No, to je seveda tudi priobčeno na spletu.


Trije policisti so passé, a kaj je z dotično mladoletnico, ki se je šla policistko vse do 5.30 zjutraj? Kakšno je njeno mikrookolje? Kakšen je njen notranji kompas? Kdo ona je?


Vsekakor bi me tudi zanimalo, kaj je z mladoletnico, ki se je s policisti zabavala naokrog vse do 5.30 zjutraj; kakšno je njeno mikrookolje. Kakšen je njen notranji kompas? Kdo ona je? O dveh tridesetletnikih ne bi več izgubljala besed, ne vem pa, zakaj jih v medijih predstavljajo s kraticami, zakaj jih skrivajo. Ali nimajo imen in priimkov in seveda tudi obrazov? Kakšen problem imamo pokazati ljudi, ki so varuhi reda, pa imajo očiten razkol sami s sabo? Ker smo pač iz istega testa. Hočemo fajn in nočemo prav. Vsaj to si priznajmo.