V osemdesetem letu starosti se je poslovila televizijska ikona, ki je s svojim delom ženske potisnila v ospredje šovbiznisa. Ob Mary Tyler Moore je bil do njenega zadnjega izdihljaja mož iz četrtega zakona, dr. S. Robert Levine, s katerim je zvezdnica preživela srečnih 33 let, poročajo igralkini tiskovni predstavniki, usoden pa je bil srčni zastoj med prebolevanjem pljučnice.

Bila je neustrašna, izvirna in odločna, jo opevajo nekdanji sodelavci in vsi, ki so doživeli neverjetno gibanje, namenjeno spodbujanju enakopravne vloge žensk v Hollywoodu, ki ga je navdihnila prav Mary. Njena legendarna nanizanka, The Mary Tyler Moore Show, je v ospredje postavila žensko, uspešno producentko, ki jo je seveda odlično upodobila sama, nadaljevanki pa so ploskale feministke po vsem svetu. Kot povedo njeni številni oboževalci, je bila Mary pogumna vizionarka, ki je znala s komedijo v svet posredovati pomembno sporočilo: da so lahko ženske prav tako uspešne in priljubljene kot moški ter da je v Hollywoodu dovolj prostora za vse.

Zvezdnica z velikim srcem

Seveda se je zvezdnica okitila tudi z drugimi uspehi, prvo slavo je okusila še v eni televizijski uspešnici, The Dick Van Dyke Show, ki so ga snemali med letoma 1961 in 1966, za vlogo Laure Petrie pa si je prislužila prva dva emmyja. Skupno jih je v bogati karieri prejela kar šest, okitila pa se je tudi enim tonyjem za gledališko delo. Prebila se je tudi na velika platna: za vlogo matere v filmu Ordinary People z Robertom Redfordom si je prislužila nominacijo za oskarja, blestela pa je tudi v muzikalu Thoroughly Modern Millie z Julie Andrews in filmu Change of Habit z Elvisom Presleyjem.

Mary Tyler Moore je bila tudi velika dobrodelnica, kot sladkorna bolnica je radodarno podpirala društva za podporo pri zdravljenju diabetesa, zavzemala pa se je tudi za pravice živali. Igralko je vse življenje spremljala tudi nepopisna bolečina, njen sin iz prvega zakona se je namreč pri 24 letih smrtno ponesrečil s puško. Črn madež je na njenem življenju in karieri zapustil tudi alkohol: zvezdnica se je vrsto let bojevala z odvisnostjo, o čemer je spregovorila v svojih biografijah.