Sinoči je umrl legendarni finski smučarski skakalec Matti Nykänen, poroča STA. Star je bil komaj 55 let, vzrok smrti pa za zdaj še ni znan. 

Finec je na zimskih olimpijskih igralh leta 1984 v Sarajevu osvojil srebro na srednji in zlato na veliki skakalnici, štiri leta kasneje na OI v Calgaryju pa je bil zlat na vseh treh tekmah, prvim mestom na srednji in veliki napravi je dodal še ekipni naslov. Na SP je bil petkrat svetovni prvak, skupaj je zbral devet medalj. Leta 1985 je v Planici postavil osebni rekord pri 191 metrih, istega leta pa je v dolini pod Poncami postal svetovni prvak v poletih. S SP ima sicer pet medalj, poleg omenjenega naslova še eno srebro ter tri brone.

Nykänen je edini edini smučarski skakalec, ki je zmagal na petih največjih dogodkih. Najboljši je bil tako na OI, SP v skokih in poletih, novoletni turneji ter v skupnem seštevku svetovnega pokala, v katerem je zbral 46 zmag ter štiri skupne, v tem pogledu si rekord deli s Poljakom Adamom Malyszem in Saro Takanashi.

Po koncu skakalne kariere je finski šampion zaživel zelo razburkano in tvegano. Preizkusil se je v glasbeni karieri, a doživel poraz; zapravil je vse svoje premoženje in prodal trofeje. Preživljal se je kot natakar in se petkrat poročil. Zabredel je v hude težave z alkoholom in nasilništvom, zaradi katerega je tudi sedel.