Legendarni glasbenik je svoje ime na svetovni glasbeni zemljevid zapisal v sedemdesetih letih minulega stoletja s skupino Tom Petty and the Heartbreakers, ki je zaslužna za uspešnice, kot so American Girl, Free Fallin', Breakdown in Listen to Her Heart. 


Foto: Reuters


Skupina je leta 2002 svoje mesto dobila tudi v Dvorani slavnih rock'n'rolla (Rock and Roll Hall of Fame). Skupaj so nastopali kar štiri desetletja, Petty pa je na odrih zadnjič stal le teden pred smrtjo. Uspešno je namreč zaključil turnejo ob štiridesetletnici njihovega delovanja, v sklopu katere so izvedli kar 53 nastopov v 24 državah. 
Petty je že decembra oznanil, da bo to najverjetneje tudi zadnja turneja skupine, a da bodo z igranjem verjetno še nadaljevali. Izrazil pa je željo, da bi več časa preživel s svojimi vnuki. 


Foto: AFP


Ob bogati karieri prostega časa gotovo ni imel veliko, Petty je namreč ob 13 skupinskih izdal še tri solo albume. V osemdesetih letih je sodeloval tudi v superskupini Traveling Wilburys z Bobom Dylanom, Royem Orbisonom in Jeffom Lynnom, prav tako pa je imel svojo radijsko postajo, kjer je vodil pogovorno oddajo, v kateri se je pogovarjal z glasbeniki. 


Foto: Reuters


Pettyja so včeraj nezavestnega po popolnem srčnem zastoju našli na njegovem domu v Malibuju in ga nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer so ga sprva priključili na življenjsko podporo. A bilo je prepozno, glasbenik je nedolgo zatem umrl v bolnišnici obkrožen z družino, prijatelji in člani svoje glasbene skupine. Star je bil 66 let. 


Foto: Reuters


Na žalostno novico so se nemudoma odzvala velika imena glasbenega sveta, ki so s Pettyjem bodisi sodelovala ali ga občudovala. Spomine na rockerja so delili na Twitterju. John Mayer je s priredbo Pettyjeve uspešnice Free Fallin' tako navdušil poslušalce, da je bila njegova izvedba na priljubljenem ponudniku glasbenih vsebin Spotify ena izmed najbolj predvajanih skladb. Pettyjevi glasbeni presežki pa bodo gotovo živeli naprej, saj se zakladnici, ki jo je ustvaril, klanjajo tudi številni drugi vrhunski glasbeniki.