Helmut Khol je bil med letoma 1969 in 1976 ministrski predsednik nemške zvezne dežele Porenje-Pfalško, med letoma 1982 in 1998 pa nemški kancler, kar je najdaljši mandat na tem položaju. Politični rekord je dosegel tudi na položaju predsednika Krščanskih demokratov (CDU), ki ga je zasedal kar 25 let - med letoma 1973 in 1998. Bil je tudi eden najzaslužnejših, da sta Nemčija in takratna Evropska skupnost kmalu po razglasitvi samostojnosti priznali Slovenijo, za kar je prejel red za izredne zasluge Republike Slovenije.

Kohl je umrl danes v jutranjih urah. Po padcu leta 2008 se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo, pristal je v vozičku in le težko govoril. Dodatno se je njegovo stanje poslabšalo leta 2015. Po nekaj operacijah je več mesecev preživel v bolnišnici. Jeseni se je nato le vrnil domov v Ludwigshafen, kjer je aprila lani nazadnje sprejel madžarskega premierja Viktorja Orbana, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Na Kholovo smrt so se odzvali politični predstavniki širom sveta. V Bruslju zastave visijo na pol droga. "Pogrešali ga bomo, saj je bil Evropi in meni osebno pravi zaupnik in zaveznik. Mene osebno je vodil in spremljal po vseh evropskih poteh," je povedal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in zaupal, da ga je smrt globoko prizadela. Juncker je poudaril njegovo vlogo v združevanju Nemčije in "gradnji mostov proti Zahodu in Vzhodu", pomembni pa so bili tudi njegovi načrti za prihodnost Evrope. Ko je imel možnost, se je vedno odločil za Evropo, je dodal predsednik Evropske komisije.Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert je sporočil, da žalujejo za zelo velikim Nemcem in Evropejcem. Merklova, ki je bila o Kohlovi smrt obveščena na poti v Rim, bo zvečer podala izjavo na nemškem veleposlaništvu v Rimu.

Tudi ostali predstavniki EU so se že poklonili Kohlu. Tako premier Miro Cerar, predsednik republike Borut Pahor kot zunanji minister Karl Erjavec so v odzivu spomnili na njegovo podporo Sloveniji. Cerar in Pahor sta svoje sporočilo zapisala na Twitterju, zunanji minister Karl pa je zapisal: "Nikoli ne bomo pozabili Helmuta Kohla, očeta ponovne združitve Nemčije, podpornika evropskega združevanja in mednarodnega priznanja Slovenije."
Tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez je v odzivu izrazil spoštovanje do človeka, "ki je s svojo aktivnostjo omogočil, da je Evropska skupnost Slovenijo priznala januarja 1992". "Helmut Kohl pa ni bil le prijatelj vseh nas, Slovenk in Slovencev, ampak je bil tudi velik podpornik demokratičnih vrednot,"je zapisal in dodal, da "smo mu lahko hvaležni za zgled, ki nam ga je dal".Nekdanji ameriški predsednik George H. W. Bush je dejal, da je bil Kohl "pravi prijatelj svobode". Označil ga je za eno največjih političnih osebnosti v povojni Evropi. Dodal je, da je bil Kohl "eden njegovih največjih prijateljev", skupaj sta v okviru zveze Nato delala na mirnem končanju hladne vojne in združenju obeh Nemčij. "Pri vseh naših naporih je bil Helmut skala - močan in stanoviten," je še pisalo v Bushevem sporočilu za javnost.Na Twitterju se je odzval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. "Mojster združene Nemčije in nemško-francoskega prijateljstva: S Helmutom Kohlom smo izgubili velikega Evropejca," je zapisal.