Peter Musevski, rojen leta 1965 v Ljubljani, je diplomiral iz dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Od leta 1995 do leta 2003, ko je dobil angažma v Prešernovem gledališču Kranj, je bil zaposlen v Primorskem dramskem gledališču, kjer se je uveljavil kot izrazito karakterni igralec. Kot so zapisali v kranjskem gledališču, je nase opozori predvsem z realistično igro in z minimalističnimi izraznimi sredstvi. 

Peter Musevski je leta 2010 prejel tudi Prešernovo nagrado. Foto: Jože Suhadolnik

»Je eden od najbolj cenjenih in nagrajevanih slovenskih filmskih igralcev,« piše v njegovem opisu na spletni strani gledališča. Zaigral je v številnih filmih, med drugim v filmih Damjana Kozoleta Rezervni deli in Delo osvobaja, nazadnje pa letos v koprodukcijskem filmu Vinka Möderndorferja Zastoj. Leta 2001 je v prvem celovečercu Jana Cvitkoviča Kruh in mleko, ki je bil med drugim slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja, v Benetkah pa je prejel zlatega leva prihodnosti, upodobil protagonista filma Ivana.


Za umetniške presežke v vlogah zadnjih let je prejel nagrado Prešernovega sklada za leto 2009. »Do sebe je neprizanesljiv, človeško razgaljen v vsaki igralski upodobitvi posebej.(...) Prav tisto, kar v svojih igralskih kreacijah zamolči, in način, kako zamolči, je resnica, podobna oni, ko spregovori. Preprosto začuti vrhunske umetniške presežke: skromnost, človeško toplino, srečo,« je v utemeljitvi tedaj zapisala Mojca Kreft. 

Musevski se je na začetku svoje kariere širšemu slovenskemu občinstvu zapisal v spomin s televizijsko vlogo, v priljubljeni humoristični nadaljevanki TV Dober dan je upodobil Zoisa.