Že ob nastopu županskega mandata je posmeh malce potihnil. A je ta znova vzniknil, ko je Šarec pokazal zanimanje, da iz lokalne politike preide na državno. No, da je »tišlar«/imitator postal župan, to je že šlo po grlu, a vse ostalo, kar je sledilo, je pustilo predvsem pri veteranu slovenske politične scene, samooklicanemu »rešitelju«, hud cmok, ki ga ni zmogel zdržati. In je vihravo zapustil parlament. Janez. Marjan ne. Marjan je ostal. Kot stalnica v neurju, ki čaka, da se poleže. Kot »levičar, ki prehiteva po desni«.


Foto: Jože Suhadolnik


Morda je bil nekoč komik, a nedvomno drži, da mu je vloga politika bolj pisana na kožo. On je resen človek, tako pravi tudi zase. Poklicno in zasebno. Počaka, pretuhta, izusti. Celo njegov nekdanji urednik Bojan Krajnc je potrdil, da je Marjan profesionalec; da je bil ravno on vedno prvi v službi. In ko so ostali počasi kapljali za mikrofone, je Šarec že prebral vse dnevno časopisje. Marjan ni smešen. Marjan zmore biti komičen. A nič, kar danes počne, ni zabavljaštvo.

V pogovoru z gospodom Šarcem, ki smo ga za revijo Onaplus opravili v času županskega mandata jeseni 2013, je povedal, da biti komik danes ne bi bilo ne sprejemljivo ne lahko izvedljivo početje: »Nekateri politiki so taki, da so sami bolj komični, kot bi jih jaz sploh lahko prikazal. Nekaterim v neumnostih kot komik ne bi mogel parirati.«

Mandat državnega zbora za sestavo vlade je dobil na način, ki pritiče njegovi naravi: prepričljivo, brez pretresov. In to s 55 glasovi. Ne vem, meni se ne zdi smešno.