Souad Abderrahim, vodilna predstavnica muslimanske, demokratske stranke Ennahda, je tudi uradno postala prva županja Tunisa, glavnega mesta Tunizije. Slavila je že na lokalnih volitvah maja letos, ko je dobila 33,8 odstotka glasov podpore, a je za prevzem županskega položaja potrebovala še podporo mestnega sveta.

Za Abderrahimovo je danes glasovalo 26 svetnikov, 22 jih je podprlo njenega glavnega tekmeca Kamerla Idirja, ki je bil lokalni voditelj v obdobju strmoglavljenega dolgoletnega tunizijskega voditelja Zina El Abidina Ben Alija; 53-letnica, ki v tunizijski prestolnici vodi farmacevtsko podjetje in je v politiko vstopila že v osemdesetih letih minulega stoletja, je na volitvah nastopila kot neodvisna kandidatka s podporo stranke Ennahde. Stranka je na majskih lokalnih volitvah dobila 21 od 60 sedežev v mestnem svetu. Kot je dejala sama, je njena zmaga lahko v ponos vsem Tunizijkam. Zmago je tako posvetila vsem ženskam, ki so se morale boriti za vodilne položaje.

Letošnje lokalne volitve, prve po arabski pomladi 2011, so številni ocenjevali kot glavni mejnik v tunizijskem prehodu v demokracijo po več desetletjih avtoritarnega režima, ki se je končal s tunizijsko vstajo pred osmimi leti.