Tri dame v najboljših letih nismo dolgo razmišljale, ali se po facebooku prijavimo na Bauhausov Ženski večer oziroma Women's night, ki so ga tokrat organizirali na Rudniku v Ljubljani. Pred dvema letoma smo bile preprosto navdušene nad delavnicami, ki so jih pripravili v tej trgovini: zaradi praktičnega znanja, odličnih mentorjev in še tako nemogočih vprašanj, ob katerih pa nas mojstri niso gledali s podcenjevanjem. Takrat sem se – z ogromnim spoštovanjem do elektrike, če ne celo strahom – naučila zamenjati vtičnice in stikala, prijateljici pa sta bili navdušeni nad pridobljenim znanjem polaganja ploščic. Tokrat ni bilo nič drugače.

Svetilke, ploščice, steklo

V kratkem času je bilo pet delavnic od šestih zasedenih: med prvimi »naša« za izdelovanje svetilk, polaganje ploščic, pleskanje sten z mojstri podjetja Jub, izdelovanje jesenskih nasadov z vrtnarstvom Valner in izdelovanje suhih nagrobnih aranžmajev s svečarstvom Holetič.

Nekoliko manj zanimanja v začetku, a toliko več na dan dogodka, je bilo za delavnico brušenja in graviranja z Boschevimi strojčki, na kateri se je izmenjalo verjetno največ udeleženk. Kdo bi lahko preskočil igračkanje z graviranjem stekla, dekoriranjem – torej lepljenjem okraskov – s pištolico na vroče lepilo in graviranjem lesenih deščic? Vztrajale smo do konca!

Seveda potem ko smo z mojstrom iz Svetil Globo naredile svojo svetilko. Začele smo z deščico, v katero je bilo treba z vrtalnikom izvrtati luknjo in potem izdolbsti še utor, v katerega se skrije električna žica. Ko je bil rezkar zaseden, smo si pomagale z vrtalnikom in z njim naredile zarezo, ki je ustrezala našim estetskim merilom. Sledilo je pričvrščevanje pokrovčka, na katerega si na koncu pritrdil kozarec za vlaganje in je bila svetilka končana. Še prej pa smo napeljale, pritrdile in povezale tisti resni, električni del svetilke. Na kratko: bilo je jasno, razumljivo, poučno.

To ni trgovina za moške

Glavni namen brezplačnih delavnic je seznaniti ženske z izdelki, ki jih imajo v trgovini in ki jih je več kot 100.000, pravi Tomaž Bratun iz Bauhausa: »Razbijamo pa tudi stereotipe, da je to trgovina za moške.« Zato so jeseni 2016 tudi v Slovenijo pripeljali idejo o delavnicah za ženske, ki so se je spomnili Nemci in – seveda s prilagoditvami za posamezne trge – razširili po drugih državah. V Avstriji in Nemčiji so pobudo hitro sprejeli, Madžarke so do Ženskih večerov precej skeptične, na Hrvaškem pa jih uvajajo postopoma. Pri nas pa je odvisno, ali večer organizirajo v Ljubljani ali Mariboru, ker so ga v štajerski prestolnici dvakrat odpovedali zaradi premajhnega zanimanja. »Štajerke,« pravi Tomaž Bratun, »verjetno že vse znajo.« 

Večeri živijo

Doslej so pri nas pripravili 18 Ženskih večerov, za katere sprejmejo okoli 130 prijav, kar pomeni, da morajo število prijavljenih omejiti. Potem pa se zaradi drugih obveznosti dogodka udeleži okoli sto žensk, kakšnih 30 na delavnico. »Prilagajamo jih letnemu času,« pravi Tomaž Bratun, ki poudari, da je spomladi ogromno zanimanja za delavnice o delu na vrtu, visokih gredah, balkonskih zasaditvah in ekološkem vrtnarjenju. Sicer pa so tradicionalno najbolj zanimive delavnice polaganja ploščic, barvanje sten, polaganje laminata, osnove elektrike, zamenjava stikal in luči. Letos so prvič pripravili tudi bolj povezane z dekoriranjem, saj poskušajo kupcem oziroma ženskam povedati, da niso trgovina z gradbenim materialom, ampak imajo tudi ogromen izbor izdelkov, ki običajne reči naredijo lepe. 

In moški? Kje pa so v tej zgodbi moški? Ko so pripravili delavnice zanje, ni bilo zanimanja. Ali kot pravi sogovornik: »Verjetno tako kot Štajerke – že vse znajo.«