Vprašajte strokovnjaka

To je kriminal, zaradi prekrškarjev ne morem parkirati v lastni garaži

Na dvorišču večstanovanjske stavbe –stanovanja so v zasebni lastnini –posedujem garažo, za katero plačujem tudi davek. Dostop mi pogosto onemogočajo avtomobili, ki kljub vsem opozorilom parkirajo pred njo. Večinoma so stanovalci, pogosto pa popolnoma neznano vozilo. Ko sem prvič naletel na problem, sem skušal prek registrske tablice na registracijski službi izvedeti za uporabnika neznanega vozila, da bi ga poklical in prosil, naj ga odstrani. Izkazalo se je, da informacijo o uporabniku vozila onemogoča zakon o varstvu osebnih podatkov. Četudi bi bila ta pot možna, bi bila verjetno nekoristna, ker ni nujno, da sta voznik in lastnik ista oseba. 

Po vseh mogočih poizvedovanjih, kako rešiti problem, sem postavil to vprašanje tudi ustavnemu sodišču, vendar mi je bilo odgovorjeno, da nisem izčrpal vseh pravnih poti. Katerih, mi seveda ni bilo povedano. V moji predstavi obstaja samo ena pravna pot, to je tožba zaradi motenja posesti. Verjetno bi bila uporaba te pravno čista, nedvomno pa glede na potencialno dosegljiv rezultat skrajno nesmiselna. Tožiti bi moral ne krivca, ker mi ta po zakonu ne sme biti poznan, temveč osebo X, na vozilu katere je pritrjena registrska tablica, ki je meni edini znani podatek. 

Nimam predstave, ali je možna posredna tožba prek tablice, kajti ugotavljanje, kdo je ob času prekrška upravljal avto, kdo bi torej odgovarjal za opisano početje, bi pomenilo, da bi moral –lahko ure in ure –tam čakati, da se oseba X pojavi (tu se postavlja še vprašanje dokazovanja oz. navajanja prič itd.), pa seveda možnost fizičnega konflikta z osebo X. Četudi bi bil lahko edini argument fotografski posnetek stanja (oseba X pa seveda s tem ne bi bila ugotovljena) in bi bila na osnovi tega sprejeta neka oseba, bi bila to le karikatura pravne odločitve, kajti po poteku tudi krajšega čakanja na sodbo bi bilo popolnoma možno, da kršitelj ne bi bil več ugotovljiv, pa tudi neobstoj vozila ipd. bi bil mogoč. 

Prosim za nasvet, kako bi se lahko reševanja problema lotil uspešneje.

Bralec

Poskusite s policijo in sankcijami

Kot v številnih zapletih v življenju se je tudi tu najbolj modro zateči k razumskemu, kar se le da enostavnemu pristopu k reševanju problema.

V situaciji, ki ste jo opisali, ste nekako trčili v kolizijo pravnih predpisov, ki vam onemogoča uspešno rešitev problema. Pravite, da zaradi varstva osebnih podatkov ne morete pravno uveljavljati svojega upravičenja dostopa do garaže.

Tudi sam menim, da vložitev tako imenovane motenjske tožbe (tožbe zaradi motenja posesti) v konkretnem primeru ne bi bila najboljša rešitev. Po zakonu lahko namreč sodno varstvo pred motenjem posesti zahtevate v 30 dneh od dneva, ko ste izvedeli za motenje in storilca, oziroma najpozneje v enem letu od dneva, ko je motenje nastalo. Ker vam, kot pravite, storilec ni znan oziroma vam ne more biti znan, imava problem, ki bi se ga sicer dalo z nekaterimi pravnimi akrobacijami rešiti, vendar pa bi bila taka pot nedvomno težka in dolgotrajna. Oba veva, da je v konkretnem primeru kršena vaša pravica do dostopa do garaže, pa se vendarle poskušajva rešitve problema lotiti tako, da ne bi bilo preveč hude krvi. Morda pa bo pri nekaterih enkratnih kršiteljih zaleglo prijazno opozorilo, zataknjeno na vetrobransko steklo njihovega avtomobila, da pričakujete, da v prihodnje ne bodo parkirali svojega jeklenega konjička pred vašo garažo? Domnevava, da ga bo večina upoštevala, mar ne?

Seveda pa imava tudi posameznike, ki jim je to španska vas in bodo še naprej parkirali pred vašo garažo. Za takšne pa imamo tudi policijo, kajne? Vsekakor lahko torej pokličete na policijsko postajo in varuhom javnega reda predlagate, da storilce ustrezno sankcionirajo. En plačilni nalog, drug plačilni nalog, tretji in tako naprej. Morda bo zaleglo.

Tako bodo vsaj v tem primeru dejansko kaznovani škodljivi prekrškarji, in ne morda tisti, ki po sili razmer, tudi zaradi neustrezne mestne ureditve, parkirajo pač tam, kjer so pogosto prisiljeni parkirati, a dejansko nikogar ne ovirajo.

Vlaganje drugih pravnih sredstev bi vam za zdaj še odsvetoval.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE