Po sinočnjem javnem žrebanju štartnih številk na Trgu Leona Štuklja v Mariboru si je 15.mesto prižrebala Ana Drev. V prvi trideseterici je tako edina Slovenka, Tina Maze pa nastopa s številko 34.  Veleslalom je odprla Lihenštajnka Tina Weirather in se kot prva ujela v past proge, ki je bila v zgornjem delu zahtevnejša. Prvi vožnji sta zelo dobro odpeljali Ana Drev in Ilka Štuhec, prva je zasedla 6. mesto, druga pa odlično 13. mesto. V finalu sta se do točk za svetovni pokal dokopali obe, Drevova je bila 8., Štuhčeva 13., pridružila pa se jima je še Tina Robnik na 19. mestu. Zmago veleslaloma na 53. Zlati lisici je slavila Francozinja Tessa Worley.

A pravi spektakel je s svojim spustom gledalcem pripravila Tina Maze. Največja slovenska šampionka vseh časov je pred vožnjo pomahala navijačem in odbrzela navzdol po pohorski strmini. Sredi vožnje se je nenadoma ustavila in planila v objem svoje ekipe z Andreo Massijem na čelu. Spust je nato nadaljevala do vznožja, kjer se je ustavila še pred ciljno črto, snela smuči in z bučnim aplavzom več kot 15-tisoč-glave množice navdušenih navijačev končala vožnjo. Njen komentar na spust v ciljni areni je razkril vse: »Živim za trenutek in ta trenutek je moj najpomembnejši!«

Nastop, ki je mnoge osupnil je Črnjanka pravzaprav skrbno načrtovala. Tudi Massi je priznal, da so imeli pripravljeni dve poti, a da je bilo vse odvisno od trenutnega razpoloženja. Če bi na štartu čutila, da lahko zmaga, bi se pognala, a je veter v njej zapihal drugače. Dvakratna olimpijska zmagovalka je izbrala povsem svoj način vožnje, kar je izražal tudi napis 'Not your business' ('Ni vaša stvar') na nedrčku, ki ga je nosila pod štartno številko in ga razkrila, ko se je slekla na cilju. Mazejeva je še poudarila, da je izjemno vesela, da je svojo športno pot začela in končala na istem metu – na Pohorju, z nastopom pa je presenetila tudi partnerja Massija. Priznal je, da je tokrat videl drugačno Tino: »Moje zadnje besede, potem ko smo ji dali še zadnje informacije, so se glasile, smučaj zdaj končno svobodno.« Brez dvoma je šampionka to tudi storila.  

A dan ni ostal brez presenečenj. Po tekmi se je Tina posvetila oboževalcem. Napovedi, da bo izdala biografijo, je dodala še slikovni material. Razkrila je naslovnico težko pričakovane knjige Jaz. Tina., ki na knjižne police prihaja februarja letos. 


Tina Maze je o koncu svoje neverjetne kariere spregovorila tudi v Oniplus. Preberite, kako se privaja na vsakdanje življenje, in katere dejavnosti je sedaj predstavljajo največje izzive. Del ekskluzivnega pogovora najdete tukaj