Finale starih znank zaključnih dvobojev velikih tekmovanj v zadnjih letih, 24-letna Francozinja je Trstenjakovo nazadnje premagala leta 2014, je bil tokrat izrazito enostranski, saj Trstenjakova, nosilka zlate startne številke za najboljšo na svetu, ni našla načina za resen boj in po slabih treh minutah si je slovenska šampionka nabrala tri kazni, ki so pomenile tudi predčasen konec tekme.


Foto: Reuters


Ob tem ne gre spregledati, da je Celjanka, ki je pred dnevi dopolnila 27 let, tik pred tem nastopila v skoraj devetminutnem polfinalu s Kitajko Junxia Yang in da je v madžarsko metropolo ob Donavi prispela s poškodbo noge, ki je bila posledica ugriza žuželke ali zastrupitve rane na nohtu. Ne glede na vse pa Trstenjakova nadaljuje serijo zbiranja kolajn, s srebrom je dopolnila zlato iz Astane 2015 in bron iz Čeljabinska 2014.


Foto: AP


»Dan je bil zelo naporen. Vse borbe so bile težke. Seveda je nekaj razočaranja, a medalja je le medalja. Največja napaka v finalu je bila, da nisem upoštevala taktike, za katero sva se zmenila s trenerjem in vse je šlo le še navzdol. To je bil glavni razlog za poraz, ne dolgi polfinale. Enkrat pač gre, drugič ne, a več bom o razlogih lahko povedala po analizi,« je po porazu povedala tekmovalka celjskega Sankakuja.


Foto: Voranc Vogel


S srebrom Trstenjakova seveda ni bila zadovoljna: »Če je kdo v moji koži, je seveda razočaran, saj je navajen zmagovati, a medalja je medalja in tega ne smem gledati kot slab dosežek. Sama sem seveda zelo kritična do sebe in težko sem zadovoljna s srebrom ali bronom, seveda pa je res, da je težko vedno osvojiti zlato.«


Foto: Reuters


Do medalje je Trstenjakova prišla tudi srečno, saj je bila predvsem v polfinalu dvakrat na robu poraza, ko je Kitajka že naredila vzvod in Celjanka v tretji minuti podaljška vseeno ni popustila, nato se je situacija na kratko ponovila še enkrat. Trener Marjan Fabjan je prepričan, da si je Trstenjakova v polfinalu roko tudi poškodovala, a na srečo je Slovenka maratonski dvoboj zaradi novega opomina Kitajki dobila ter razmerje zmag in porazov z Azijko povišala na 5:0.


Foto: AP


Že dopoldan je najboljša slovenska judoistka premagala še Španko Cristino Perez Cabano, Avstrijko Magdaleno Krssakovo in v četrtfinalu Britanko Amy Livesey. Posebej tesen je bil dvoboj z Avstrijko. »Borbe so temeljile na taktiki. Osnovni cilj je bil, da pazi na svojo nogo in dela čim manj napak. Sam sem s finalom zadovoljen, kot bi osvojila zlato. V nekaj trenutkih se sicer ni držala navodil, a rad bi ponovil še enkrat, da se za to SP nismo posebej pripravljali in zadovoljen bi bil tudi s tretjim ali petim mestom,« a je po četrtkovih tekmah v dvorani Laszlo Papp ocenil trener Marjan Fabjan.

Zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja je Trstenjakova danes zjutraj že zapustila madžarsko prestolnico in se odpravila na zdravstvene preglede v Slovenijo. Novinarju Slovenskih novic je davi zaupala, da se je vnetje noge v Budimpešti močno poslabšalo, da zjutraj niti ni mogla stati na nogah, zato jo je pregledal zdravnik izraelske reprezentance in svetoval takojšnje preglede v bolnišnici. Trener Trstenjakove, Marjan Fabjan, ki je šele po tekmovanju opozoril na poškodbo, je v četrtek menil, da gre za ugriz žuželke, ali pa morebitno infekcijo rane na nohtu.