Že šestnjasto leto zapored ameriška revija Time pripravlja izbor 100 najvplivnejših, oznaka ki ne povzdiguje nujno najbolj priljubljene osebnosti na zemeljski obli, ampak tudi najbolj prezirane, kot pravi rek, vsaka reklama je dobra reklama, da se le govori o vas. Tako ne preseneča, da se je na lestvico ponovno uvrstil ameriški predsednik Donald Trump, v kategoriji Voditelji pa mu družbo delajo še drugi politiki, denimo brazilski predsednik Jair Bolsonaro, mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador, kitajski predsednik Xi Jinping, južno afriški predsednik Cyril Ramaphosa, izraelski premier Benjamin Netanyahu, etiopski premier Abiy Ahmed, pakistanski premier Imran Khan, italijanski notranji minister Mateo Salvini, kronski princ Abu Dabija šejk Mohamed bin Zayed in papež Frančišek. Da družbenih problemov ne razrešujejo le moški, dokazuje tudi šest žensk, ki so se letos uvrstile med najvplivnejše Timeove voditelje, poleg ameriških demokratk Nancy Pelosi in Alexandrie Ocasio-Cortez, ki je lani postavila rekord, ko je postala najmlajša ženska, kadar koli izvoljena v ameriški kongres, so svoj pečat pustile tudi novozelandska premierka Jacinda Ardern in okoljevarstvenici legenda Jane Goodall ter najstniška borka za ukrepe proti podnebnim spremembam Greta Thunberg

Alexandria Ocasio-Cortez je najmlajša ženska, ki je bila kadar koli izvoljena v ameriški kongres.

V štirih drugih kategorijah lestvice (Pionirji, Umetniki, Ikone in Velikani) se je znašlo veliko svežih znanih obrazov, med njimi igralka Emilia Clarke, ki ne samo, da že zadnjih osem let osvaja srca gledalcev največje in najbolj gledane TV serije Igra prestolov, letos je javnost ganila s pretresljivo izpovedjo o možganski kapi, ki jo je v preteklih letih doletela kar dvakrat. Tu so še Lady Gaga, za katero je neverjetno plodovito ustvarjalno leto (za film Zvezda je rojena in glasbo v njem je prejela številne nagrade), igralec Rami Malek, ki mu je svetovno slavo prinesla upodobitev Freddieja Mercuryja v filmski biografiji o skupini Queen, mehiška igralka Yalitza Aparicio, ki je letos navdušila v z oskarji ovenčanem tujejezičnem filmu Roma, in škotski igralec Richard Madden, ki po uspešni seriji Bodyguard (Telesni stražar), ostaja med največjimi favoriti za novega Jamesa Bonda. Med igralci, ki so močno navdušili Time sta tudi The Rock Dwayne Johnson in Sandra Oh, prvi v kategoriji Umetnikov, druga v kategoriji Pionirjev. 

Bo Richard Madden novi James Bond?

In potem so tu še povratniki, glasbenica Taylor Swift se kmalu vrača na sceno z novim projektom, zato vsekakor ni izostala s Timeove lestvice, enako velja za pevko Ariano Grande, ki pop hite izdaja kot po tekočem traku. Ameriška revija ni zanemarila niti južnokorejskega glasbenega fenomena K-pop zvrsti, ki kljub besedilom v maternem jeziku postaja vse bolj priljubljena na Zahodu, in na seznam ponovno uvrstila neverjetno priljubljeno sedemčlansko fantovsko skupino BTS. Povratnica je tudi nekdanja prva dama Michelle Obama, katere avtobiografija Moja zgodba je sedaj v prevodu na voljo tudi slovenski bralcem. Svet je še vedno pod vplivom družbenega omrežja Facebook, zato si je mesto na lestvici tudi letos prislužil njegov ustanovitelj Mark Zuckerberg. 

Južnokorejska fantovska skupina BTS navdušuje najstnice po celem svetu.

Med letošnjimi vplivneži pa je tudi nekaj raznolikih ustvarjalcev s področja vizualne umetnosti, mode, arhitekture in kulinarike. Britanski slikar David Hockney s svojimi deli premika meje sodobne umetnosti, nedavno je eno izmed njih na dražbi prodal za neverjetnih 90 milijonov ameriških dolarjev, najvišji znesek umetniškega dela še živečega avtorja. Umetnica ličenja Pat McGrath je ena izmed prvih temnopoltih v tej panogi modne industrije in zagotovo ena redkih, ki z ličenjem modelov na modnih revijah največjih svetovnih oblikovalskih imen dobesedno narekuje trende v svetu dekorativne kozmetike. Ameriška arhitektka Jeanne Gang je odgovorna za najvišjo stavbo na svetu, ki jo je kdaj postavila ženska, gre za stolpnico Aqua v Chicagu, ki bo kmalu dobila konkurenco, arhitektka namreč gradi še višji nebotičnik. Italijanski kuharski mojster Massimo Bottura, ki se lahko pohvali z najvišjim številom Michelinovih zvezdic (njegova restavracija v Modeni Osteria Francescana jih nosi kar tri), pa za razliko od mnogih slavnih chefov veliko pozornost posveča tudi hrani za reveže. V boju proti enormnim količinam zavržene hrane je odprl že več menz za ljudi v stiski, v katerih iz ostankov kuha vrhunske jedi (mnoge bi našli tudi na jedilniku v njegovi restavraciji). 

Vrhunski kuharski mojster Massimo Bottura se zaveda problema zavržene hrane in kuha tudi za brezdomce.