62-letna Theresa May, ki je britansko vlado vodila skoraj tri leta, je v čustveni izjavi za medije na Downing Streetu poudarila, da je naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi izpolnila izid referenduma o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Ob tem je dodala, da bo vedno globoko obžalovala, da ji ni uspelo izpeljati brexita, upa pa, da ne bo zadnja ženska političarka na vrhu britanske države. »Sem druga ženska na premierskem položaju, a gotovo ne zadnja,« je dejala. Nov človek na premierskem položaju je po njenih besedah »v najboljšem interesu države«. Kot je pojasnila, bo dolžnosti premierke opravljala, dokler ne bo izbran novi vodja konservativcev, ki bo nato avtomatično postal premier. S čela stranke bo odstopila v petek, 7. junija, postopek izvolitve novega vodje pa se bo začel teden kasneje. To naj bi trajalo več tednov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski časnik The Times je že včeraj poročal, da naj bi Mayeva danes napovedala odstop s položaja predsednice vlade Združenega kraljestva. Za odhod naj bi se odločila, potem ko so se ministri uprli njeni zadnji različici sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije. Premierka je bila potisnjena v kot, potem ko tako v svoji konservativni stranki kot med opozicijskimi poslanci ni dobila zadostne podpore za svoj najnovejši predlog dogovora o brexitu. Dodaten udarec ji je zadala ministrica za parlamentarna vprašanja oz. formalno predsednica predstavniškega doma Andrea Leadsom, ki je v sredo odstopila iz njene vlade premierke. Kot je sporočila, ne verjame, da bo pristop, ki ga je ubrala vlada, pripeljal do brexita in uresničil voljo Britancev na referendumu iz leta 2016. 

Mayeja se bo v britansko zgodovino poleg dejstva, da je šele druga ženska premierka, zapisala tudi kot političarka z enim najkrajših stažev na term položaju po drugi svetovni vojni. Britanci si jo bodo zapomnili predvsem po tem, da je vlado vodila v enem politično najbolj kaotičnih obdobij v novejši zgodovini države in da ji ni uspelo izpeljati brexita. Glavni kandidati za njenega naslednika so bivši londonski župan in nekdanji zunanji minister Boris Johnson, zunanji minister Jeremy Hunt, bivši minister za brexit Dominic Raab, minister za okolje Michael Gove, notranji minister Sajid Javid in bivša predsednica poslanske zbornice Andrea Leadsom.

Kaj se bo po odstopu Mayeve dogajalo z brexitom, je zavito v meglo. Glasovanje o njenem dogovoru z Brusljem, ki so ga poslanci že trikrat zavrnili, je bilo preloženo, mnogi so prepričani, da za vselej. Nekateri od kandidatov za zamenjavo Mayeve medtem govorijo o možnosti brexita brez dogovora. Možnih je več scenarijev. Poleg brexita z dogovorom je možna nova preložitev izstopa iz EU. Možen je brexit brez dogovora, ki bi se zgodil 31. oktobra, do katerega je bil preložen odhod Britancev iz unije. Ena od možnosti je tudi enostranska ustavitev brexita, čeprav se zdi ta scenarij politično neizvedljiv.