Po 120 letih je vrh dosegla tudi ženska: dr. Maria Balshaw bo tako prevzela vodilni položaj v znamenitem umetnostnem imperiju Tate, zamenjala bo sira Nicholasa Seroto, ki je bil na čelu štirih galerij že od leta 1988.

Dr. Balshawjeva je bila do zdaj direktorica ugledne galerije Whitworth v Manchestru, prav tako je vodila osrednjo galerijo v tem mestu, zdaj pa je dosegla vrhunec kariere, je ponosna zaupala. Vse svoje znanje, izkušnje in vizijo bo usmerila v štiri ustanove, ki tvorijo temelje britanske umetnosti, Tate Britain, Tate Liverpool, Tate St Ives in Tate Modern, da bo v svojem novem poslanstvu uspešna, pa dokazujejo njeni dosežki na prejšnjih delovnih mestih: leta 2015 je odmevno povečala opus v galeriji Whitworth, v svoji karieri pa je do prepoznavnosti in veljave pomagala številnim nadarjenim, a prezrtim nadobudnim umetnikom, predvsem pa umetnicam. »Izjemno navdušena sem, da bom v Tatu preživela naslednje poglavje svojega življenja. Veselim se, da bom pomagala krepiti ugled najzanimivejše in kulturno najpestrejše galerije na svetu,« je pojasnila Balshawjeva, deveta direktorica Tata, ki jo je na elitni položaj imenovala britanska premierka Theresa May.

Dr. Maria Balshaw je bila vodja gibanja za preporod umetnosti v Manchestru, kjer je s številnimi pomembnimi potezami od leta 2006 odločilno vplivala na preživetje in nadaljnji napredek tamkajšnjih galerij. Za svoje zasluge je prejela številne nagrade in priznanja, Whitworth se je pod njenim vodstvom okronal tudi z nazivom muzeja leta 2015. Da bo torej kos misiji Tate, ne dvomi nihče, niti njen predhodnik, ki je na položaju preživel skoraj tri desetletja. Sir Nicholas Serota, po čigar zaslugi je Tate ena najuspešnejših blagovnih znamk v svetu umetnosti, je nedavno naznanil svoj odhod na položaj predsednika angleške umetnostne zbornice, ob slovesu pa sporočil, da imajo štiri galerije še vedno veliko možnosti za nadaljnji napredek. Samo Tate Modern, od nedavnega z novim prizidkom, vrednim 200 milijonov evrov, vsako leto našteje 4,5 milijona obiskovalcev, Tate St Ives pa trenutno prenavljajo in spomladi ob odprtju prav tako pričakujejo navale ljubiteljev umetnosti.

In kdo je direktorica najuglednejše britanske umetnostne ustanove v zasebnem življenju? Dr. Maria Balshaw je leta 1997 prvič stopila v zakon in kmalu povila sina in hčer, 2006. pa se je ločila. Leta 2010 je usodni da dahnila direktorju manchesterskega muzeja Nicku Merrimanu, njena modra poročna obleka, ki jo je ustvarila Vivienne Westwood, pa je pozneje postala del posebne razstave v galeriji kostumov, ki ji je predsedovala prav nevesta. Balshawjeva bo čez slab teden dni dopolnila 47 let, lepšega darila, kot je imenovanje na vrhovni položaj Tata, pa si zanesljivo ne bi mogla zaželeti.