Kako se spominjate svojega najbolj čarobnega božiča? 

Praznujem dva božiča, in oba sta bila najlepša v Berlinu leta 2000/01. Na predbožični večer sva z možem gledala Čarobno piščal v državni operi, na novoletni večer pa sva bila v filharmoniji na koncertu, ki ga je dirigiral Claudio Abbado. Na drugi božič (7. januarja, op. p.) pa sva poslušala Händlovega Mesijo v katedrali na Muzejskem otoku. 

Že mnoga leta ne kupujem, ampak sama pripravljam darila, od pomanderjev (pomaranča, v katero so zapičeni klinčki), ki dišijo vse leto, marmelad (limona, bučke, kumkvat), do kutinovega sira, pomarančnega vina, omak, venčkov iz slanega testa in podobno. 

Kaj ne sme manjkati na praznično obloženi mizi? 

Vse pripraviva z možem sama: ne smejo manjkati ruska salata, profiterole in šampanjec, vse drugo je stvar dogovora – denimo jabolko ljubezni, zelo zapletena torta s petimi kremami in marcipanovo oblogo v obliki jabolka. Rada pripravljam angleški božični puding, Stollen (božični kolač), piškote, kruh, paštete, terine – pred drugim božičem najprej postna večerja, na sam praznik pa sarma, gibanica, baklava s pistacijami in zmeraj tudi vegetarijanska hrana. Lahko sva sama ali pa pridejo tudi prijatelji: kdor pride, bo moral prenašati mešanico duhovne, etno, džez, klasične rok in subkulturne grške glasbe ... Najboljše božično/novoletno darilo na svetu? 

Vzajemno darilo z možem: dobila sem na kredit bone za pohištvo in sva jih zamenjala za 15 let ali več star bel landrover za praznike 1977/78. Z njim sva se vozila še 20 let. 

Najbolj spodletel poskus obdarovanja? 

Ni ga bilo: že mnoga leta ne kupujem, ampak sama pripravljam darila, od pomanderjev (pomaranča, v katero so zapičeni klinčki), ki dišijo vse leto, marmelad (limona, bučke, kumkvat), do kutinovega sira, pomarančnega vina, omak, venčkov iz slanega testa in podobno. Iz cunj sešijem kakšno lutko, pošast ... V adventnem koledarju, ki sem ga sešila, so predbožična darilca – nostalgični bonboni, parfumčki, mila in podobno. Nikoli nisem dobila darila, ki ga ne bi bila vesela. 

Vsako leto imam od 19. decembra do 19. januarja jaslice, ki so multikulti in ateistične, lučke (tudi vraževerje), svečke; jelka odpade zaradi mačk.  

Silvestrovo – delovno, žurersko, ležerno ali prespano? 

Zelo ležerno: ne greva nikamor, obiske pričakujeva po polnoči. Zjutraj je treba napisati nekaj besed (vraževerje!), potem pa lenarjenje in «riso del sarto« (krojačev riž z lečo) kot kosilo (že spet vraževerje!). Vsako leto imam od 19. decembra do 19. januarja jaslice, ki so multikulti in ateistične, lučke (tudi vraževerje), svečke; jelka odpade zaradi mačk. 

Izzivi prihodnjega leta? 

Eno knjigo sem oddala, še dve sledita januarja: torej najmanj tri, največ pet knjig v 2019 – če doživim.