Klitoris je torej ženski penispravijo strokovnjaki za anatomijo: sta namreč izjemno podobne strukture, čeprav je prvi precej manjši od drugega. In manj funkcionalen: penis lahko užitke tako prejema kakor daje in je pri spolnem odnosu izjemno dejaven, medtem ko je poslanstvo ščegetavčka odzivanje na dražljaje. Znanstveniki domnevajo, da sta si penis in ščegetavček nekoč delila osnovo, potem pa sta ob vplivu različnih hormonov krenila vsak v svojo smer.Obstaja več velikosti. A ta je pri klitorisu resnično nepomembna. Tudi zelo drobni ščegatavčki, takšni, ki jih komajda ujamemo med dva prsta, lahko prinesejo nepopisne užitke in eksplozivne orgazme.

Preberite še: Orgazem kot zdravilo

Tudi starost ni pomembna. Pri moških ni erektilna disfunkcija v jeseni življenja nič kaj nenavadna, toda ščegetavček je večno mlad. Ženska lahko tako doseže klitoralni orgazem tudi v starosti!Preprosto – stroj. Klitoris je v primerjavi s penisom resda majhen, toda njegovi živčni končiči so zato izjemno gosto prepredeni. In zato je mnogo občutljivejši za dražljaje, kar pomeni, da imajo ženske neskončen orgazmični potencial. Zato ne presenečajo vrhunci, ki se kar vrstijo drug za drugim …

Morda pa je le večji od penisa! Znanost tega še ni enoglasno potrdila, a neka avstralska raziskava je potrdila, da naj bi se penis raztezal kar petnajst centimetrov globoko v telo, vse do medenice. Kar pomeni, da je pravzaprav lahko tudi večji od penisa.