ZAŠČITITE OČI

Znaki, ki razkrivajo, da vaša sončna očala so oz. niso kvalitetna

Kako varna za uporabo so cenovno ugodna očala, ki jih kupimo v modnih trgovinah? So boljša dražja ali poceni sončna očala?
Fotografija: Lahko zaupate sončnim očalom, ki ste jih kupili v trgovini s hitro modo? Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Lahko zaupate sončnim očalom, ki ste jih kupili v trgovini s hitro modo? Foto: Shutterstock

Nosite sončna očala? Kje ste dobili svoj najljubši par? V optiki? V drogeriji ali lekarni? V modni trgovini? Ali morda kar pri uličnem prodajalcu na zadnjem potovanju? V bistvu ni tako pomembno, kje, ampak kaj vas je vodilo pri izbiri in ali ste pred nakupom preverili, koliko zaščite vam bodo sončna očala dejansko nudila. 

Ob pestrosti izbire na trgu in ogromnem razponu cen (za sončna očala lahko odštejemo od enega evra pa vse tja do več stotakov), se potrošniki upravičeno pogosto sprašujemo, kaj pravzaprav plačujemo in kako varna so poceni sončna očala. Ali je res tako slabo, če si omislimo tista za nekaj deset evrov pri ponudnikih hitre mode? 

Če želite preprost odgovor, neodvisne slovenske medijske raziskave zadnjih nekaj let pravijo, da ne, saj so ugotovile, da vsa testirana očala na slovenskem tržišču, ki obljubljajo UV zaščito, držijo besedo. A UV zaščita ni edino, kar bi nas moralo zanimati, preden opravimo nakup. Čeprav je ta izredno pomembna, je še veliko drugih skritih faktorjev, ki naredijo bistveno razliko med poceni in dražjimi sončnimi očali. 

Majhna sončna očala so bila zadnja leta trend, a žal tudi s stekli, ki odbijajo UV žarke, nudijo slabšo zaščito. Foto: Shutterstock
Majhna sončna očala so bila zadnja leta trend, a žal tudi s stekli, ki odbijajo UV žarke, nudijo slabšo zaščito. Foto: Shutterstock

Kaj pomenita oznaki UV 400 in CE? 

A poglejmo najprej UV zaščito. Zakaj je sploh pomembno, da naše oči zaščitimo pred UV žarki? Poznamo UVA, UVB in UVC žarke, ki vsi spadajo med nevidni spekter svetlobe. In čeprav teh žarkov ne zaznamo s prostim očesom, to še ne pomeni, da na oči nimajo vpliva. Ravno nasprotno. Medtem ko UVC žarke zadrži atmosfera in ne pridejo do nas, UVA in UVB žarki dosežejo naše oči in na njih sčasoma povzročajo degenerativne poškodbe, kot so poškodbe roženice, rumene pege in nastanek sive mrene. Vse našteto lahko močno poslabša vid in vodi tudi v slepoto, zato bi zaščita oči pred soncem morala biti naša vsakodnevna navada. 

Ko torej izbiramo sončna očala, je prva pomembna informacija, kakšno UV zaščito nudijo stekla. UV žarki so žarki valovne dolžine do 400 nanometrov (nm), kar pomeni, da boste na sončnih očalih, ki ščitijo pred UV žarki, našli oznako UV 400. 

Druga oznaka glede zaščite pred UV žarki pa je CE. Ta pomeni, da sončna očala ustrezajo evropskim standardom glede UV zaščite. Pri tem se morate zavedati, da evropski standard določa, da morajo očala, narejena za evropski trg, ščititi pred vsaj 95 odstotki UV žarkov oziroma, da dovoljuje, da prepuščajo pet odstotkov ali manj. Še strožji, kot evropski standard je avstralski, kjer je zaradi ozonske luknje nevarnost sončnega sevanja večja. Tam zakonodaja zapoveduje, da morajo sončna očala zadržati vsaj 99 odstotkov žarkov UVA in UVB. 

Na oznake UV 400 in CE se lahko zanesete, ko kupujete očala v trgovinah in optikah, ne pa na črnem trgu, torej od prodajalcev na ulici, plaži ali na sumljivih spletnih straneh. Ponaredki sončnih očal prestižnih modnih znamk so res poceni in mamljivi, a vedite, da pri nakupu teh odpade kakršnokoli zagotovilo, da ščitijo pred UV žarki. 

PREBERITE ŠE -> Sončna krema s kemičnim ali mineralnim filtrom: Katera je boljša in kaj izbrati

Poralizirana ali ne? 

Pri vplivu UV žarkov na naše oči je pomemben podatek tudi, kdaj in kje so najmočnejši in najbolj nevarni. Do nas pridejo namreč ne glede na vreme, zato je sončna očala smiselno nositi tako na sončni kot oblačni dan, ne glede na letni čas.

Zanimivo je, da za oči ni najbolj problematična navpično padajoča opoldanska svetloba, kot to velja za našo kožo, ampak dopoldanska in popoldanska, saj takrat pada pod takšnim kotom, da se bolj odbija v polje naših oči. 

Ko izbirate sončna očala, imejte v mislih tudi, kje jih boste uporabljali. Če jih potrebujete za vodne ali zimske športe, vedite, da se sončni žarki od vode, snega in skal odbijajo močneje kot od drugih površin, zato se takrat priporočajo polarizirana sončna očala, ki blokirajo bleščanje. A pozor, če so očala polarizirana, to še ne pomeni nujno, da nudijo tudi UV zaščito. Pred nakupom zato nujno preverite, da vsebujejo tudi to. 

Polarizirana sončna očala blokirajo bleščanje a ne pomenijo avtomatske UV zaščite. Ta mora biti na tovrstnih očalih navedena posebej. Foto: Shutterstock
Polarizirana sončna očala blokirajo bleščanje a ne pomenijo avtomatske UV zaščite. Ta mora biti na tovrstnih očalih navedena posebej. Foto: Shutterstock

Skrite pritikline poceni sončnih očal

Kot smo že omenili, so neodvisne slovenske medijske raziskave v zadnjih letih že večkrat potrdile, da tudi očala iz modnih trgovin, drogerij in celo tista poceni iz kitajskih centrov oziroma trgovin za en evro, ščitijo pred UV žarki. Vendar pa so raziskovalci na nekaterih našli druge problematične sledi. Ne samo, da so bile izdelane iz slabših materialov, določeni pari sončnih očal so imeli tudi dioptrijo in cilinder, ki na izdelku nista bila zabeležena. 

To je lahko pri redni uporabi očal izredno moteče, saj nam lahko napačna dioptrija in cilinder popačita vid in povzročita glavobole, slabost ter motnje v ravnotežju. Do takšnih napak na sončnih očalih prihaja zaradi masovne proizvodnje stekel, zato velja, da lahko bolj zaupate izdelavi sončnih očal pri preverjenem optiku. 

Če se med nošenjem sončnih očal torej ne počutite prijetno, raje prenehajte z uporabo. Odnesite jih v izbrano optiko, kjer vam bodo s posebnimi napravami premerili očala, pomerite pa lahko tudi kakšne njihove, da boste videli razliko v steklih. Pri sončnih očalih namreč veliko vlogo igrajo tudi odtenki leč. Pretemna ali prehladna (modra) stekla lahko denimo popačijo barve in kontraste okoli nas, kar je prav tako moteče za dolgotrajno uporabo. 

PREBERITE ŠE -> Svetovno znana stilistka Angelica Pagnelli: Tudi očala so lahko dobra investicija

Neudobni okvirji 

Pri poceni sončnih očalih sta problem tudi prilagoditev in vzdrževanje. Ker so narejena iz poceni plastike, te običajno ni mogoče segreti in oblikovati, da se bolje prilega obrazu, zato pogosto tiščijo za ušesi ali lezejo z nosa, včasih pa lahko zaradi pritiskanja ob glavo celo sprožajo glavobole.

Če boste izgubili vijak na poceni sončnih očalih, je tudi manjša verjetnost, da vam jih bodo v optiki lahko popravili, saj proizvajalci poceni očal ne uporabljajo standardne železnine. Po drugi strani bi morala vsa sončna očala, kupljena v optiki, biti prilagodljiva, da boste prepričani o njihovi trajnosti z vidika vzdrževanja in popravil, pa se o tem pozanimajte še pred nakupom. 

Večja in bolj prilegajoča se očala praviloma nudijo več zaščite. Foto: Shutterstock
Večja in bolj prilegajoča se očala praviloma nudijo več zaščite. Foto: Shutterstock

Velikost je pomembna 

Morda ste eden izmed tistih srečnežev, ki imajo takšno obliko obraza, da vam pristoji večina sončnih očal, a to še ne pomeni, da lahko zanemarite, kako se vam prilegajo. Tudi če vas očala ne tiščijo oziroma vam nošenje ne povzroča neugodja, so lahko namreč napačna za vas.

Ko govorimo, da se nam morajo sončna očala prilegati, je pomembno, da dobro zakrijejo in zavarujejo predel oči, torej, da tudi nad in pod okvirji ter od strani vanje ne prodre UV svetloba. Zato se pri izbiri sončnih očal priporoča, da so ta večja od korekcijskih očal, kar pomeni tako v okvirjih, ki naj zajamejo več obraza, kot v steklih. Trend mikro sončnih očal, ki so ga pred nekaj leti obudili zvezdniki, se k sreči poslavlja, kar je dobra novica tudi za UV zaščito naših oči. 

PREBERITE ŠE -> Vse, kar morate vedeti pred izbiro pravih sončnih očal

Kaj pa praske? 

Dejstvo je, da je večina stekel sončnih očal danes narejenih iz plastike, ki se seveda lahko razlikuje v kakovosti. Razlog za to sta tako cena kot varnost, če se pri nezgodi zdrobijo. Slaba lastnost plastike je, da je manj odporna proti praskam kot steklo, praske pa so tiste, ki skrajšajo življenjsko dobo sončnih očal, saj skoznje prehaja UV svetloba in nas posledično ne zaščitijo več dovolj. 

Ko torej opraskate sončna očala, se od njih zavoljo zdravja raje poslovite. Če so vam zelo prirasla k srcu, pa obstaja tudi možnost, da jih odnesete k optiku, ki vam bo morda lahko zamenjal stekla. Vedite, da je to odvisno od kvalitete vaših okvirjev – poceni očalom iz modnih trgovin ali drogerij običajno ne menjajo stekel. 

To je torej tudi ena od prednosti nakupa nekoliko dražjih sončnih očal v optiki, saj se lahko pred nakupom prepričate, ali so okvirji dovolj kvalitetni, da vam bodo služili dolga leta, tudi če bo potrebna menjava stekel. Na ta način smo obenem bolj trajnostni potrošniki, saj tudi kupovanje tako majhnega predmeta, kot so očala, vsako sezono, ustvarja nepotrebne odpadke in obremenjuje okolje. 

Ker so neodvisni testi pokazali, da se hitro opraskajo tako poceni sončna očala, kot tista dražja, prestižnih modnih znamk, je priporočljivo, da očala vedno hranimo v za to namenjenih etuijih, ki bodo poskrbeli za zaščito. Res pa je, da ljudje običajno tako ravnajo šele z očali, za katera odštejejo veliko denarja, medtem ko poceni očala večina kupi tudi zato, ker jim nanje ni treba tako zelo paziti, saj jih pogosto menjajo. Na koncu oboji verjetno zapravijo približno enako količino denarja, vendar pa je cena, ki jo pri tem plača okolje, v zadnjem primeru precej slabša. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte