Damir Raković

Ponorelii: Oblači skupino Joker Out, sicer pa večinoma oblikuje ženska oblačila

Če ste v zadnjem desetletju vsaj z enim očesom spremljali slovensko modno sceno, imena Ponorelii gotovo ne slišite prvič.
Fotografija: Na fotografiji: Damir Raković - Ponorelii, foto: osebni arhiv
Odpri galerijo
Na fotografiji: Damir Raković - Ponorelii, foto: osebni arhiv

Za znamko stoji Damir Raković, ki zase sicer pravi, da je precej melanholičen, kljub temu pa boste ob njem začutili nadvse živahno in proaktivno energijo.

Po študiju kostumografije v Zagrebu se je z ekipo podobnomislečih kar sam lotil ustvarjanja gverilskih performansov ter kreativne vizije prikazoval pod okriljem Ponorelii teatra, kasneje pa so se njegove kreacije preselile na modne brvi.

Na LJFW si je pred leti prikrojil nagrado publike DigiWAW, v Sloveniji in širše pa poskrbel za modno podobo kar nekaj znanih imen lokalne in tuje pop kulture.

Ponorelii na LJFW, foto: Zvonimir Ferina
Ponorelii na LJFW, foto: Zvonimir Ferina

Njegova oblačila so nosili in nosijo Dino Merlin, Senidah, Kukla Kesherovich, celo britanska Estelle. V teh dneh pa ima kup dela z oblačenjem članov glasbene senzacije Joker Out.

Izziv sprejel, kljub temu da po večini oblikuje ženska oblačila

Povprašali smo ga, kako je prišlo do tega sodelovanja. »Že pred časom sem sodeloval z Markom Pircem, ki se podpisuje pod ves video material skupine, sam pa sem bil stilist na setih nekaterih oglasov, ki jih je režiral. Povabil me je k sodelovanju in priložnosti nisem mogel zavrniti,« razloži Damir, ki je izziv sprejel, kljub temu da po večini oblikuje ženska oblačila.

Ponorelii na LJFW, foto: Žiga Intihar
Ponorelii na LJFW, foto: Žiga Intihar

»Vsak od fantov ima svojo zgodbo, za vsakega sem pripravil čisto posebne kroje, vsak ima svojo značilno silhueto, ten kože. Gre za veliko sliko ljudi. Všeč mi je izziv, ker je fantov pet in med seboj morajo delovati sinhrono,« pojasni proces oblikovanja modne podobe skupine Joker Out.

Projektu se je seveda popolnoma posvetil in za vsakega izmed članov skupine pripravil dovršeno podobo.

»Ko nekoga oblačim, se ga na nek način lotim precej psihološko. Preštudiram njegovo osebnost, družino, slog. Vse to z namenom, da bi ustvaril celovit videz in ne le nek površinski stajling. Lahko nosiš najboljše kroje, oblačiš najdražje znamke, pa boš videti nerodno, če ne poosebljajo tvojega sloga. Če se ne počutiš dobro v barvi in materialu, ne zgledaš dobro,« razloži.

Projekt, ki se je spremenil v dolgoročno sodelovanje in dobro prijateljstvo

»Pri stiliranju sem zelo vpleten v teorijo barv in energij, z izkušnjami pa sem v tem procesu pridobil že toliko izkušenj, da hitro vem, v kaj koga obleči,« opiše proces izbiranja oblačil in doda, da je izjemno pomembno tudi okolje, v katerem delaš.

»Fantje imajo super kreativno ekipo, zato vsako idejo skupaj hitro izpeljemo. Ni mi treba sestavljati celih moodboardov, včasih je dovolj ena oljna slika iz obdobja renesanse, da se vsi takoj razumemo, kakšno je vzdušje, kar pri delu omogoča zelo artističen pristop,« Raković pohvali ekipo.

PREBERITE ŠE -> Fascinantno življenje prvega modnega oblikovalca (oblačil je tudi cesarico Sissi)

Pravi, da fantje, za katere je kot prvi projekt oblikoval sceno in stajlinge njihovega zadnjega albuma Demoni, po večini ne komplicirajo in mu pri oblačilih izjemno zaupajo.

Zaradi zadovoljstva na obeh straneh se je projekt spremenil v dolgoročno sodelovanje in dobro prijateljstvo. Danes Ponorelii Joker Out-e oblači za nastope, fotografiranja, poskrbel pa je tudi za njihovo podobo na Emi.

»Na RTV-ju česa takšnega še nisem videl, ne doživel. Publika v studiu je tako norela kot da bi prišli Beatli! Fantom nisem želel odvzemati pozornosti z oblačili,« je komentiral stajlinge, ki so jih sestavljali precej nežni elementi.

Bojan kot Harry Styles

»Pri barvah in materialih sem posegel po kar nekaj nekoliko feminilnih kosih. Ker sem videl, da imajo fantje v sebi toliko moške energije, lahko prenesejo vso svilo, volančke in rožnato barvo,« prevzeto razlaga oblikovalec, ki se mu zdi, da je bila podoba fantov med gledalci lepo sprejeta, četudi pri nas nismo vajeni glasbenikov v bleščicah in hlačah na zvonec.

»Marsikdo ne ve, da so petke prvi nosili moški in so bili zgodovinsko dolgo časa oni tisti v pompoznih opravah. Ko je dvor padel in moški prevzel vlogo finančnega skrbnika družine, se je njegova podoba izčistila, modna pozornost pa preselila na žensko. V času emancipacije pa se mi zdi prav, da se pola spet nekoliko uravnotežita, kar lahko globalno opažamo predvsem na pop in filmski sceni,« razloži zgodovinski kontekst in ne moremo si kaj, da ne bi besedo zapeljali k trenutno enemu svetovno najbolj vročih glasbenikov, Harryju Stylesu.

Joker Out in Ponorelii, foto: Vita Orehek
Joker Out in Ponorelii, foto: Vita Orehek

»Absolutno se ne morem pretvarjati, da Harry ne služi kot velika inspiracija in tega tudi ne skrivam,« se zasmeji simpatični Damir. »Sprožil je pravo revolucijo moškega oblačenja, kjer kljub izjemno feminilnim oblačilom, ki jih nosi, nihče ne podvomi v njegovo moškost,« izpostavi dejstvo, ki ga je v tem času res težko spregledati. »Da mnogi primerjajo Bojana s Harryjem je velik kompliment.«

Na Evroviziji stajling na višjem nivoju in z detajli

Joker Out pa veliko primerjajo tudi z evrovizijskimi zmagovalci iz pred dveh let, skupino Maneskin.

»Temu se pri oblačenju fantov želim izogniti v velikem loku,« opozori Raković. »Hitro je mogoče videti podobnost, če uporabiš oprijete hlače, mrežaste nogavice in pete, ne želimo, da naši fantje zgledajo maneskinovsko, da jih publika povezuje z njimi, ne želimo kopirati,« pojasni oblikovalec, mi pa ga povprašamo po njegovi strategiji stiliranja za evrovizijski oder.

»Za nastop na takšnem odru pravzaprav potrebuješ kostum, ne oblačil. Z Joker Out smo v procesu iskanja vizualne podobe poizkusili prav vse možne tematske oprave od mornarjev, gusarjev … Evrovizija so zame nekakšne olimpijske igre, predstavljal sem si sceno, kako bi se Bojan spustil na oder, v glavi preigraval cel spektakel.

Joker Out in Ponorelii, foto: Vita Orehek
Joker Out in Ponorelii, foto: Vita Orehek

A bolj kot sem opazoval ta band, bližje kot smo si bili in bolj kot sem jih študiral, bolj sem ugotavljal, da oni vsega tega pravzaprav ne potrebujejo. Še več, tega ne smejo imeti. Njihova energija tako ne bi prišla na izraza, po mojem mnenju pa je ravno močna prezenca njihova glavna prednost,« navdušeno zatrdi Ponorelii, ki mu pri načrtovanju gotovo pomaga tudi strokovna kostumografska podlaga.

PREBERITE ŠE -> Joker Out: Iz sebe ne bomo delali lutk

Evrovizijski spektakel že težko pričakujemo in razumemo, da mora kakšen detajl ostati tudi skrivnost, vseeno pa nas je zanimalo, za kakšno opravo so se na koncu odločili Damir in Joker Out.

»Na nastopu za Emo smo preizkusili naše namere, kakšen stil bi ubrali. Večjih sprememb v slogu ne bo, saj smo si potrdili, da deluje. Bomo pa stajling dvignili na višji nivo z detajli. Vključili smo čipke, v kostum bodo vkomponirane kot element slovenske tradicije, a jih posodobili. Vsak izmed glasbenikov bo imel svoj motiv, ročno izvezen. Barvna shema bodo živi pasteli, bleščic bo malo, sijaj bosta dodala žakard in brokat,« nam izda Ponorelii.

So ekipo pri stiliranju omejevale kakšne evrovizijske norme, predpisi, prepovedi?

»Odbor Evrosonga mora kostum odobriti. Pomanjkljivo oblačenje navadno nekoliko pocenzurirajo. Kar pa se tiče našega okolja, sem bil nad RTV-jem izjemno pozitivno presenečen, res je šlo hitro, vse so takoj odobrili,« Damir še enkrat pohvali ekipo.

S Ponoreliijem bi lahko klepetali še ure in ure, zaradi aktualnosti pa smo tokrat ostali pri Eurosongu.

»Evrovizijo sem spremljal že od nekdaj. Rad sem komentiral oblačila, opazoval kostume, ki smo mi dali vsakič nova sporočila, inspiracijo,« nam pritrdilno odgovori na vprašanje, če mu je v preteklosti glasbeni spektakel kaj pomenil. Pa najljubši nastop vseh časov?

»Verjetno Conchita Wurst, ki je bila takrat sprejeta bolj kot neka zanimivost, zelo blizu so mi bile tudi naše Sestre, Slovenci smo jih zelo lepo sprejeli, to mi je takrat veliko pomenilo. Lahko bi rekli, da so bile takrat nekako pred svojim časom,« se naših kandidatk, ki so za našo državo leta 2002 dosegle eno najboljših uvrstitev na glasbenem tekmovanju, spomni oblikovalec.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte