Naredimo seznam za odpravo »zimskih grehov«, ki so pustili vidne posledice na obrazu, trebuhu, zadnjici, rokah, nogah pa tudi na laseh. Vzemimo si čas zase in dodobra poskrbimo, da bomo zasijale v tople mesece, ki so na obzorju.

Čistilni načrt

Tako kot po dolgi zimi razbremenimo omare in stanovanje, si moramo tudi za telo omisliti očiščevalni načrt, ki pa seveda ne sme biti pretiran. Blaga dieta naj zajema primerno količino hrane, kar pomeni dovolj sadja in zelenjave. Kavo nadomestimo s čajem, najbolje zelenim. Odpovejmo se alkoholu. Zaužiti je treba veliko vode – dva litra na dan – kar dobro vpliva na kožo in presnovo. K vsemu pa dodajmo še priljubljeno vodo v razpršilu, ki obraz osveži in mu povrne izgubljeno vlago.Piling na prvem mestu

Vsaka nega se začne s čiščenjem, piling pa to opravi globinsko in temeljito. Kožo očistimo odmrlih celic na obrazu, dekolteju, po komolcih, nogah in rokah. Z luščilom izboljšamo polt, povečamo njen sijaj in ji vrnemo svežino. Če ga redno uporabljamo, pospešimo tudi naravni proces obnavljanja, ki se z leti upočasni. Izberimo piling, ki ustreza našemu tipu kože, predvsem pa pazimo, da ne bo pregrob. Ko ga izmijemo, je treba na obraz nanesti kremo, na druge dele telesa pa negovalni losjon.

Domači piling, ki ga lahko uporabimo za obraz, naredimo iz žlice medu, žlice soli in žlice olivnega olja. Med pred uporabo segrejmo, da se lepo stopi, in mu dodajmo mleto sol. Sol z velikimi zrni je primerna za piling celotnega telesa, medtem ko mleto uporabljamo za obraz. Zmesi dodamo še žlico olivnega olja, ki že od nekdaj velja za naravno lepotilo.Dodatna spodbuda

Spomladi potrebuje naš obraz dodatno spodbudo, zato mu privoščimo tudi ustrezno masko, ki jo izberemo glede na tip kože oziroma jo pripravimo po kakšnem domačem receptu. Oblogo iz, na primer, banane, ki je primerna za vse tipe kože, nanesemo na celoten obraz, le okrog oči ne. Pustimo delovati do 15 minut, nato jo odstranimo z mlačno vodo in oskrbimo obraz z ustrezno vlažilno kremo. Celotni postopek nege izvajamo po posvetu s kozmetičarko, še bolje pa je, če si ga privoščimo kar v kozmetičnem salonu, kjer bodo temeljito poskrbeli tudi za druge dele telesa.Gibanje

Poleg čiščenja obraza in nege telesa je zelo pomembno vsakodnevno gibanje. Zaradi obilice sedenja, preveč hrane in slabe presnove v zimskem obdobju se trebuh, ki je pri postavi najizrazitejši, rad povesi in postane mlahav. Namesto vožnje z avtom se zato raje sprehajajmo ali kolesarimo. Če na delovnem mestu veliko sedimo, nikar ne prekrižajmo nog za dlje. To namreč pospešuje nastanek krčnih žil. Vsake pol ure je priporočljivo vstati, jih pretegniti in omogočiti pravilno kroženje krvi.

Rahel tek, sprehod s psom, nekaj počepov ali trebušnjakov je odlična jutranja telovadba. Pomladno utrujenost najbolj občutimo v nogah, velikokrat zato, ker smo se pozimi premalo gibali. Višje temperature prehitro razširijo žile, zato ohlapne mišice nimajo zadosti kisika. Gibanje je torej nujno.

Pijmo tudi veliko vode, kar dobro vpliva na kožo in presnovo. Privoščimo si lažje kosilo (solato), sadje ali zelenjavno juho. Večerjajmo zmerno.

In ne nazadnje, tudi naspimo se dodobra in zasijmo v pomlad!