Imate od 45 do 55 let in vas mučijo nespečnost, vročinski oblivi, nihanje razpoloženja, pridobivanje telesne teže? Vaše telo morda že prehaja v menopavzo – obdobje, ko se konča menstruacija in upade količina hormona estrogena.

Ko nastopi pospešeno staranje

Padec estrogena vodi tudi v manj kolagena, ene ključnih beljakovin v telesu, ki med drugim skrbi za prožnost vezivnih tkiv in kože. Njegovo pomanjkanje povzroči gube, suhost in staranje, kar je vidno predvsem na obrazu in vratu, še posebej okrog ust in oči; vpliva pa tudi na lase – ti se začnejo redčiti ali celo izpadati. Veliko žensk ima zato v tem prehodnem obdobju težave s samozavestjo, saj se ne čutijo lepe.


Negujte svojo kožo

 Za upočasnitev znakov staranja in zagotavljanje redne hranilne nege so pri Vichyju za vaši kožo razvili posebno dnevno in nočno kremo Neovadiol, namenjeno prav negi kože v obdobju menopavze. Koži bo povrnila vlažnost, jo ohranjala hidrirano in ji zagotovila obnavljanje. Ob tem ne pozabite na temeljito čiščenje kože, piling enkrat na teden in uporabo zaščitnega faktorja na obrazu in rokah – tudi UV-žarki namreč pospešujejo staranje.

»Običajno se izdelki za nego kože v menopavzi razlikujejo od drugih, saj vsebujejo različne, drugačne aktivne snovi, ki vplivajo na neželene spremembe v koži v tem obdobju. Najpogosteje vsebujejo hialuronsko kislino, izoflavone soje, vitamine A, C in E, koencim 10 …« pove Sanja Petek Modrić, dr. med., spec. dermatologije in venerologije. Tudi dnevna in nočna vlažilna krema Neovadiol imata anti-age učinek. Koža bo spet mladostna, mehka in sijoča.


Tudi za lase je rešitev

»Poleg kože so v menopavzi na tapeti tudi lasje, saj se začnejo redčiti oz. izpadati. Z usihanjem ravni estrogena v menopavzi začnejo lasje izpadati, postajajo tanjši, vse bolj suhi in lomljivi. Da bi se težave z lasiščem čim prej uredile, svetujemo nego lasišča s šamponi, serumi ali losjoni, ki izboljšujejo mikrocirkulacijo in krepijo lase ter lasne mešičke. Odsvetuje se prepogosto barvanje las, posebej z barvami, ki vsebujejo amonijak in veliko hidrogena,« pravi dr.  med. Petek Modrić. Proti redčenju in izpadanju las Vichy priporoča večnamensko nego Aminexil Clinical 5.

Če so vaši lasje tanki, redki in poškodovani, pa posezite po šamponu, balzamu in koncentrirani negi Densi Solutions ali šamponu proti izpadanju las Dercos, ki bodo to popravili.


Celoten intervju z dr. med. Sanjo Petek Modrić o blaženju znakov menopavze na koži preberite v Vichy Magu.


Prepustite se spremembam

 Menopavza ni nikakršen bavbav, temveč povsem običajen in neizogiben naravni pojav. Namesto da bi se je ustrašile, jo sprejmite kot priložnost za bolj zdravo in polnejše življenje. Bodite pripravljene na spremembe in izboljšajte svojo vsakodnevno rutino tako, da se jim že vnaprej prilagodite: z uravnoteženo prehrano (dovolj vode, antioksidanti, vitamini, minerali, omega-3-maščobne kisline), zdravimi – tudi spalnimi – navadami, izogibanjem stresu, redno telesno aktivnostjo, ki vas bo obvarovala pred osteoporozo (npr. dviganje uteži) in vlažilno nego kože z Neovadiolom iz Vichyja.


Vabljeni tudi v skupino #BrezPavze v menopavzi na Facebooku, kjer lahko svoje izkušnje delite z vrstnicami in si izmenjujete nasvete.