Koža novorojenčkov in dojenčkov ima izjemno sposobnost obnavljanja, po drugi strani pa je zelo občutljiva; skoraj kot goba vpija katere koli spojine, tudi strupene. Zato je še toliko bolj pomembno, da se starši oziroma negovalci otrok izogibajo agresivnim sredstvom, ki jo izsušujejo. Večinoma zadostujeta v vodi močno razredčeno nevtralno milo in naravno olje, bodisi mandljevo bodisi olivno. Pri najmlajših so pogostejše poškodbe oziroma vnetja kože zaradi še precej nerazvitega zaščitnega kislinskega plašča. To se najpogosteje kaže v obliki pleničnih izpuščajev, ki znajo biti precej trdovratni in ponavljajoči se. Učinkovita prva pomoč je bepanten, v hujših primerih pa tudi posebna protiglivična mazila, ki so v lekarnah na voljo brez recepta. Pred soncem varujejo prav tako posebej razvita zaščitna sredstva, ki blokirajo nevarne žarke.Stran, škodljivi dodatki!

Ko otroci rastejo, postajajo vse manj občutljivi, vendar previdnost kljub temu ni odveč. Bodimo pozorni na vsebnost škodljivih dodatkov v kozmetiki, kot so potencialno rakotvorni parabeni. Izdelkov, ki jih vsebujejo v izobilju, se raje izogibajmo. Naj bo vodilo »sledi naravnemu« še naprej glavna smernica nege naše in malčkove kože.

Rosna mladost s prvimi gubami?

Med odraščanjem, v puberteti, se začne koža zaradi hormonskih sprememb dramatično spreminjati. Večina najstnikov in najstnic se spoprijema s precej mastno, svetlečo se poltjo, katere pika na i so bolj ali manj boleči (podkožni) mozolji in neprivlačni črni ogrci. V tem obdobju koža potrebuje prav posebno nego. Napačno je razmišljanje, da je treba nujno uporabljati čim več izdelkov z alkoholom. Resda ta razkužuje ter zato preprečuje mašenje por, a hkrati jemlje vlažnost. Brez te se še bolj »zapaca«, ne nazadnje pa tudi (pre)hitro postara. Dejansko videvamo precej rosno mladih deklet, ki že imajo prve gubice. Antiseptičnemu čistilnemu sredstvu za obraz naj namesto alkohola nujno sledi bogata vlažilna krema. Strokovnjaki priporočajo občasno luščenje odmrle kože, imenovano piling, ki ga lahko učinkovito izvajamo tudi sami. Izvrstna nega seveda ponavadi ni dovolj, saj je nečista koža tudi odsev genske zasnove in življenjskega sloga, torej tega, s čim se najstnik prehranjuje, ali pije dovolj zdravih pijač in vode, koliko časa posveča rekreaciji in ali se zna spopadati z vsakodnevnim stresom. Kadar je stanje kože zares slabo, je priporočljivo obiskati dobrega dermatologa, ki se bo znal tegob lotiti celostno, ne le predpisal zdravila pa »adijo«.

Vse ob svojem času

Do poznih dvajsetih let naj bi se koža dokončno umirila in takrat se ponavadi pojavi nov izraz staranja – gube. V tem obdobju naj bi bila povsem zadostna z vitamini podkrepljena vlažilna nega z vsaj osnovnim zaščitnim faktorjem proti škodljivim sončnim žarkom, saj prav ti na dolgi rok pospešujejo staranje. Dermatologi priporočajo prve kreme proti gubam, tudi specializirane okoli oči, šele okrog tridesetega leta, vendar mora kozmetika zares ustrezati starosti uporabnika oziroma uporabnice. Če na embalaži piše, da je izdelek primeren za ljudi nad petdesetim, šestdesetim letom, naj ga torej ne uporabljajo tridesetletnice in nasprotno. Dovolj zgovoren kazalnik, da nam krema ne ustreza, je, da kožo po nanosu neprijetno zateguje, torej je ne razbremeni. Poskusimo z bolj mastno različico izdelka. Ponavadi drži, da je dražja krema tudi kakovostnejša, vendar seveda obstajajo izjeme.

Tri večna dejstva

Ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju smo, pravila, kako odlično skrbeti za zdravje kože in s tem ne nazadnje tudi videza, ostajajo enaka, univerzalna. Kljub temu prepogosto pozabljamo nanje, zato jih je vredno vedno znova izpostavljati.

1. Budnica prebudi vse čute

Že zjutraj, preden se lotimo čiščenja obraza, vanj pljusknimo malo mrzle vode. Zbudila bo tudi kožo in zares pospešila krvni obtok. Če smo prej še vsaj malo telesno aktivni in se lepo prepotimo, smo sploh zmagovalci!2. Hidracija skozi želodec

Popijmo na tešče kozarec vode z nekaj kapljicami sveže iztisnjene limone ali pomaranče. Če nam čas dopušča, zaužijmo tudi malo svežega sadja v kombinaciji s probiotičnim jogurtom, ki poskrbi za ravnotežje prebavnega sistema, kar prav tako vpliva na zdrav videz kože.

3. Zelišča vse do večera

Tudi sicer čez dan popijmo dovolj navadne vode ali zeliščnih čajev (toliko, kot nam ugaja, ne nalivajmo se, če se nam upira). Najbolje je, če jih skuhamo z zelišči, o katerih že naše (pra)babice vedo, da čistijo kri in s tem tudi kožo, denimo koprive, rman, žajbelj, meta, melisa in kamilice. Tudi pred spanjem popijmo nekaj požirkov priljubljenega čaja ter se okopajmo v kopeli z aromo svežih vrtnic. Lepotilni spanec bo zagotovo še učinkovitejši.