Morda jih odpravite z britjem, morda z voskanjem ali kremo. Toda sredstvo niti ni toliko pomembno, ključen je smisel, poudarjajo ameriški strokovnjaki za revijo Women's Health, ki so sklenili razbliniti nekatere dvome glede odstranjevanja dlačic na mednožju. Pa si poglejmo. Dolgo je veljalo prepričanje, da sramne dlačice preprečujejo razvoj spolno prenosljivih obolenj, kar pa še zdaleč ne drži. Jasno je, da je nega mednožja ključna za ohranjanje higiene in s tem zdravja, kajti dlačice so lahko leglo bakterij, ki spodbujajo pojav nekaterih okužb (mimogrede, tudi brada jo lahko moškim pošteno zagode, če je ne negujejo ustrezno). Sramne dlake preprosto ne morejo zadržati prenašalcev bolezni pred vdorom v spolovilo, še več, nekateri virusi naj bi se lažje razbohotili prav po zaslugi poraščenosti!

Ali zaradi sramnih dlačic manj uživamo v spolnosti? Nikakor ne oziroma odvisno od posameznika. Nekaterim dlačice celo pomagajo ob začetku penetracije, druge ženske pa ocenjujejo, da jim neposreden prehod krepi vzburjenje in povečuje užitek zaradi neposrednejše stimulacije. Mnoge so tako prepričane, da bi jih poraščeno mednožje celo oviralo na poti od orgazma. Kaj pa menijo moški o grmičku tam spodaj? Znova, stvar okusa. Nekatere raziskave so pokazale, da se sebum in bakterije združijo v omamne feromone, kar je lahko pri nekaterih sprožilec vzburjenja, a so številni tudi tisti, ki jih urejeno mednožje bolj privlači kakor poraščeno in hormonsko odišavljeno.

Se barva sramnih dlačic ujema z barvo las? Ta trditev nikakor ne drži: če vas zanima, kakšne barve je žensko mednožje, se raje zazrite v obrvi, pojasnjujejo strokovnjaki, tam se namreč skriva največja podobnost. Kakšno dolžino pa lahko dosežejo sramne dlake? Običajno se ustavijo nekje med centimetrom in petimi centimetri, z leti, običajno po menopavzi, pa so običajno krajše, redkejše in tanjše, kar je značilno tudi za lase.

In če se jih odločimo odstraniti, ali je britje sploh primerno? Metoda ni tako pomembna kakor sama izvedba, pri odstranjevanju pa vsekakor moramo biti nežni. Kože ne smemo poškodovati, kajti tako bakterijam olajšamo delo in si lahko naprtimo kakšno neprijetno in tudi nevarno okužbo. Kreme za odstranjevanje dlačic so praviloma prijaznejše do kože, vse bolj pa je priljubljena laserska metoda.