Je Mimi vaš vzdevek?

Tako je. Vzdevek in ime znamke. Ali že velja kot moje pravo ime? Glede na to, da me po imenu Miriam že dolgo nihče ni poklical ... (smeh)

Zakaj ste se odločili za študij arhitekture in kako vas je nato zaneslo v oblikovanje nakita?

Ko si pred vrati mature, je odločitev o poklicu življenja težka. Bila sem razpeta med študijem arhitekture in likovne umetnosti. Na list pod prvo polje sem vpisala arhitekturo, ker sem imela občutek, da mi bo dala večjo širino in velik spekter znanja, ki bi ga lahko uporabila tudi kje druge – recimo v kreativnem izražanju.Kdaj najraje ustvarjate?

Pozno popoldne v večer in tudi kdaj dolgo v noč, če govorimo o vzorcu ustvarjanja, ko je miza najbolj polna. V resnici pa najraje takoj, ko se utrne ideja.

Od kod je prišel navdih za broške oblačke, iz katerih »dežujejo« pisane kapljice?

Gre za broške, po katerih sem postala prepoznavna. Uradno jih delam že enajsto leto. Ideja? Mislim, da je ravno deževalo in bila sem globoko v fazi črne barve, ki še kar traja od začetka faksa, in zaželela sem si barv. Nekako v simboliki, da barve/srečo vedno nosiš s seboj.Kaj pa broške žužki? Tudi prinašajo srečo?

Žužki so nastali kot izpeljava moje broške muha. Lahko nosijo srečo, kličejo pomlad ali topel poletni piš. Predvsem pa popestrijo oblačila in vzbudijo čustva – zlasti veliko nasmehov.

Ustvarjate tudi izdelke za dom. Kaj sporočate denimo z blazino črno srce?

Tudi tega sem se lotila. Zdelo se mi je, da je to nekakšen naravni proces, da iščeš možnosti, kako bi lahko stvari, ki jih ustvarjaš, kot nakit postale dodatek za dom. Oblaček broško povečaš za 300 odstotkov in imaš blazino. Srce je simbol, ki me spremlja že nekaj časa. Preprosta oblika z velikim pomenom – ljubezen do kreativnega izražanja, ljubezen do bližnjih, vsega lepega … Črna pa, ker je meni ljuba barva. Privablja toploto in minimalizem – kljub maksi izvedbi.Kaj vse pa vidijo in slišijo uhančki muhe?

Deset let ustvarjanja pod znamko Mimi in moj priimek. Vidijo in slišijo, kako se je znamka spreminjala iz pisanega izdelka, polnega detajlov, do minimalizma z omejeno izbiro barv. Tako kot jaz sama in razvoj trendov.

Po katerih materialih najraje posežete?

Trenutno mi je zelo ljub papir. Sledijo mu usnje, les, pleksi steklo, kovina.Sledite tudi modnim smernicam ali ste čisto samosvoji pri oblikovanju?

Spremljam jih, vendar jim ne sledim na slepo. Poskušam jih v oblikovanju prikazati po svoje. Tako kot v osebnem stilu in oblikovanju sledim temu, da ostaneš zvest sebi in da se v tem, kar nosiš na sebi, počutiš dobro.

Kakšen je slog ali vodilo blagovne znamke Mimi?

Mimi ni samo nakit. Je želja po vseh lepih stvareh, iz katerih črpam navdih. Postal je način življenja in gibanje s kreativnim tokom. Je alter ego, ki to ni, ker je velik odraz mene same. V toku z barvami, trendi in iskanju potenciala v vsakdanjih materialih. Postavljam si izzive, kako z minimalizmom pokazati največ. Recimo, uporabim samo eno barvo in/ali material, npr. usnje ali papir, naredim like/vzorce in jih polagam enega na drugega, jim povečam skalo in tako dobim kos s sporočilom.Pred kratkim ste ustvarili domiselno nakupovalno vrečko Mimi. Se nagibate tudi k ekoizdelkom?

Ta je nastala po moji potrebi, da se izognem plastičnim in navadnim malo dolgočasnim bombažnim vrečkam; da jo preprosto zviješ v torbico in imaš vedno s sabo, ko te preseneti nenačrtovan nakup ali za vsakdanje opravke. Da si lahko hkrati eko in moden.

Katera barva bo v letošnji sončni sezoni prevladovala na vaši prepolni ustvarjalni mizi?

Od črne do mešanja pastelnih odtenkov z močnimi barvami z malo neonsko rumene. Trenutno so mi zelo všeč močna temno zelena, petrolejsko modra, metino modra in betonsko siva. Laže rečem, da se v rjavi in bež ne najdem in ju skoraj ni v mojem ustvarjanju ali življenju.Kateri kos nakita si sami najraje nadenete?

Najraje uhane. Od minimalnih srebrnih do velikih pisanih. Odvisno, kaj imam tisti dan na sebi in kakšno je vreme. (smeh) Pa tudi prstane imam rada, sledijo ogrlice in broške.

Nameravate sešiti tudi kakšno oblačilo?

Že zdaj jih, ampak samo zase. Razmišljala sem tudi o kakšnem kosu oblačila, ki bi ga lahko ponudila širši množici. Ko bo ideja prava in več časa, mogoče to naredim.S katerim velemestom se lahko identificira Mimi?

Berlinom ali Barcelono. Obe prestolnici sta pustili vtis. Ena kot bauhaus zibelka ravnih linij in minimalne uporabe barv. Druga kot Gaudijeva pisana vijuga neskončnih detajlov. Dvojnost, ki se izraža v mojem ustvarjanju in v meni sami.

Kdo vse je lahko Mimi?

Vsaka, ki ima rada nekaj posebnega in drugačnega. Takšna, ki same sebe ne jemlje preveč resno in ceni ročno delo in dobro idejo. Hvaležna in vesela sem za vsako tako, ki že obstaja in me spremlja že več let. Ravno to me žene, da ustvarjam toliko let. Se vidimo za novo desetko. (smeh)