Za lastnike ljubljanskega stanovanja, ki meri 120 kvadratnih metrov, sta arhitektki prepletli stilsko dodelan in večplasten mozaik navdihujočih idej, v katerem izstopajo tudi imenitne umetniške fotografije, organsko zlite s prostorom, za katere je poskrbela zasebna galerija Fotografija, ki jo vodi Barbara Čeferin. Petra Zakrajšek, ki je obenem direktorica biroja Gao arhitekti, nam je zaupala nekaj navdihujočih podrobnosti, ki so jo vodile pri projektu Odsevi prostora, da je nastal eleganten in do okolja prijazen dom. 

Kaj je bila rdeča nit oziroma vodilo pri opremljanju stanovanja?

Vodilo sta bila predvsem naročnika, ki sta s svojo ljubeznijo do vsega lepega in iskro v očeh pri pogovorih o barvah in teksturah, oblikovalskih kosih, umetnosti ter življenjski strasti nasploh očarala naš ustvarjalni proces. 

S čim pa ste ju najbolj presenetili?

Z uravnovešeno razporeditvijo volumnov, barv in tekstur. Kot profesionalci smo vez med načinom življenja naročnikov in značajem prostora, ki je določen predvsem s svetlobo.

V dnevni sobi je prav posebna tudi stenska tapeta – se mar vrača ta trend?

Stenske tapete so v modi že zadnje desetletje, v nekaterih dizajnersko barvitejših okoljih pa so sestavni del interierov že ves čas. Kakovost in način uporabe sta se seveda zelo spremenila in danes so sestavni del kopalnic in tudi delov zunanjih fasad. Njihova uporaba je preprostejša, vzdrževanje in življenjska doba pa dolga. Dizajni in barve so domiselni, polni domišljije in motivov, ki vplivajo na perspektivo in interieru dodajo tisti posebni slog, ki se z njihovo likovnostjo izraža v prostoru in ga določa. 

Krasna je tudi ročno izdelana preproga v osrednjem prostoru. Je res, da preproge vsrkajo veliko mikroprahu in so koristne za zdravje?

Menim, da res. Prostor predvsem lepo zaokrožijo, dopolnijo, omehčajo in s tem pripomorejo k dobremu počutju in udobju.

Kako pa ste izbirali razsvetljavo, lestenec je glamurozen?

Razsvetljava je izbrana premišljeno, v skladu s funkcijo in poudarki elementov prostora. Lestenec je del splošne vizualne razmejitve jedilnega dela in zato pika na i okrogli mizi. Pomemben nam je bil tudi odsev v ogledalu, ki ustvarja prostor v prostoru in celoto obogati. 

Zakaj morajo biti v njej tudi rastline?

Rastline prostor obogatijo in napravijo povezavo z okolico. So živ del interiera, ki ga je treba negovati in raste skupaj z nami. Ker dom dojemamo s čustvi, so ponavadi objekt v prostoru, na katerega se navežemo najbolj in zanje skrbimo z ljubeznijo. 


V koncept ste povsod vnesli umetniški pridih, v katerem izstopajo tudi fotografije. Zakaj so umetniška dela nujni del v naših domovih poleg opreme? Kako sta se ujeli z galeristko Barbaro Čeferin?

Z Barbaro Čeferin sodelujeva že dolgo. Moja osebna ljubezen do fotografije in njena neverjetna predanost in znanje na tem področju so naju povezali že pred desetletjem. Barbara moj primarni občutek za pozicijo in motiv fotografije nadgradi in selekcionira tako, da se potem naročnik lažje odloči za tisto nekaj, kar se ga v resnici dotakne in mu polepša vsakdan.

Vaš univerzalni nasvet za vse, ki si opremljajo dom?

Opremite ga s strastjo in poskusite razmišljati zunaj okvirjev.