Nihče nas ne more tako zelo navdušiti za gibanje kot mi sami, zlasti na dolgi rok. Za začetek v mislih naredimo načrt, nato ga nekam zapišimo, bodisi v rokovnik bodisi dnevnik, če ga imamo. Pri sestavljanju vsakodnevnih telesnih dejavnosti bodimo stvarni; ne postavljajmo si previsokih ciljev, sicer bomo obupali že na začetku. Zastavimo si bistveno vprašanje: Kaj že znam in kaj se želim še naučiti?


Vsak ima pol ure na dan

Dejstvo je, da lahko vsak najde pol ure na dan le zase, tudi osebe z najbolj natrpanimi urniki. Kadar res ne gre drugače, si privoščimo dvakrat po petnajst minut aktivnosti. Počnimo kaj, kar na hitro pospeši srčni utrip in posledično samodejno prikliče nasmeh, denimo hodimo po stopnicah ali pojdimo v prodajalno z živili peš s pospešenim korakom, medtem ko nam daje ritem priljubljena glasba iz slušalk. Z otrokom ali s pasjim ljubljenčkom tekajmo po najbližji trati – tudi njemu se bo smejalo – ali pa si uredimo domači fitnes.Pomanjkanje denarja ni ovira

Nimam denarja za obiskovanje fitnes studia – na ta izgovor prav tako pozabimo. V vsakem stanovanju, pa čeprav je majhno, si lahko uredimo svoj kotiček s pripomočki za vadbo in pri tem ne porabimo niti evra. Kdor ne mara radovednih pogledov sosedov, naj med treningom doma zagrne zavese oziroma spusti rolete. Prostor naj bo dobro prezračen, za še bolj prijetno vzdušje ne pozabimo na primerno glasbo ter zdrav osvežilni napitek brez sladkorja, s pomočjo katerega se bomo laže predali vajam. Pred njimi se ne najemo preveč, da nam ne bo slabo.


Od metle do teniške žogice

Telovadno podlogo iz umetnih materialov primerno nadomešča velika, ne najtanjša brisača. Namesto uteži za roke uporabimo enaki plastenki, napolnjeni z vodo. Še en učinkovit pripomoček za vadbo je ročaj za metlo ali omelo. Z obema rokama si ga položimo za vrat in telo od pasu navzgor obračamo levo in desno; izmenično v vsako smer naredimo osem, nato štiri, dve in po eno ponovitev. Potem roki, ki še vedno držita ročaj, dvignimo navpično navzgor ter izvedimo še vsaj osem spustov in dvigov pred seboj. Vajo končamo s predklonom naprej z iztegnjenimi rokami, ki držita ročaj. Enak gib lahko ponovimo še sede, tako da imamo nogi iztegnjeni narazen in naprej. Ročaj naj bo vzporeden steni, hrbet in vrat pa morata biti ves čas kar najbolj poravnana, da začutimo raztezanje mišic hrbtenice. Morebitne vozličke ob njej pomaga razvozlati teniška žogica, ki jo s hrbtom stisnemo ob zid in masiramo najbolj napete dele. Tako zelo preprosto preprečimo morebitne bolečine oziroma težave s hrbtenico.Dober spanec, lažje vaje

Zelo preprost razlog, zakaj pogosto ne najdemo energije za vsaj malo gibanja, se skriva v premalo spanja. Poskrbimo torej, da se odpravimo k počitku dovolj zgodaj. Vsaj pol ure prej ne glejmo v računalniške, telefonske in druge zaslone, saj svetloba, ki prihaja iz njih, znanstveno dokazano vzbuja v nas nemir. Raje se prepustimo pomirjajočemu obredu. Najprej si privoščimo sivkino kopel z morsko soljo. Nato popijmo skodelico kamiličnega čaja in sezimo po branju, klasični knjigi ali tiskanem mediju, ki nas bo pomagal zazibati v spanec. Kdor se naspi, bo naslednjega dne vaje izvajal mnogo laže, celo igrivo lahko.


Povabimo še koga

Seveda ni treba, da vadimo izključno sami. Domov povabimo somišljenike, prijatelje ali sorodnike, da se nam pridružijo. Hkrati bodimo pozorni, koga izberemo. Ob osebi se moramo namreč počutiti sproščene, sprejete in spoštovane. Kdor nas energetsko izčrpava oziroma je čustveni vampir, nam bo prej pobral voljo do gibanja; prav zaradi prisotnosti tega človeka se nam bo rekreacija prej ali slej zazdela manj privlačna in jo bomo dojemali kot breme. Torej, ni vseeno, kdo nas spodbuja oziroma s kom se potimo. Spodbudna beseda najde pravo mesto, le če je tudi mišljena iskreno. Vse oblike vaj izvajajmo kar najbolj ustvarjalno in disciplinirano hkrati, saj brez vztrajnosti ni pravega uspeha. Po vsaki vadbi naj sledi prha, da tudi s kože speremo strupe, ki smo jih s potenjem spravili iz telesa. Nato se nagradimo z okusnim obrokom s čim več vitamini in minerali. Dobra hrana nam bo vlila novih moči in prav kmalu si bomo zaželeli še. Še več gibanja in kakovostnega bivanja tukaj in zdaj, ne le v zavetju doma.