Kako se torej izogniti dehidraciji, izčrpanosti, opeklinam in drugim nadlogam, ki nam jih zakuha poletje?

Zaščita kože

Sončna svetloba sicer pripomore k tvorbi vitamina D v telesu, ki je pomemben za rast in razvoj kosti in zaščito imunskega sistema. A v našem podnebnem pasu ga bo dovolj nastalo le, če smo med marcem in oktobrom med 11. in 16. uro vsaj 15 minut izpostavljeni soncu. To pa je čas, ko so žarki najmočnejši in lahko dobimo opekline, alergije ali celo zbolimo za rakom. Zato se, če smo takrat na prostem, namažimo s kremo z ustreznim zaščitnim faktorjem in si nadenimo sončna očala ali pokrivalo, vitamin D pa nadomestimo s prehranskimi dopolnili. Z vitaminoma C in B12 ter s cinkom in folno kislino ga najdete tudi v funkcionalnem napitku REfresh Immune z naravnim okusom bezga.


Zadosten vnos tekočine

Ko so temperature višje, se hitreje in več potimo. Tako se telo hladi, hkrati pa izgublja tekočino in elektrolite. Da jih nadomestimo, ostanimo hidrirani. Odrasel človek naj bi že tako spil od dva do tri litre vode na dan. Da telo ne doživi temperaturnega šoka, posezimo po mlačnih ali celo toplih napitkih, kot so voda, naravni sokovi, nesladkani čaji. Priročni so tudi funkcionalni napitki, kot je voda z okusom REfresh Active z naravnim okusom limone in limete, ki vas ne bo le hidrirala, temveč tudi obnovila vaše zaloge vitaminov in mineralov (B12, magnezij, pantotenska kislina, niacin).

Počitek

Vročina nas naredi utrujene in zaspane. Za vsak napor porabimo več energije kot sicer. Zato prostore zračimo zjutraj in zvečer ter jih tekom dneva hladimo tako, da spustimo rolete in spuščamo vanje le toliko zraka, da kroži po sobi. Jutro in večer sta tudi najbolj primerna za telesno vadbo v vročih dneh. Izogibajte pa se prevelikim fizičnim naporom in si vzemite čas za počitek.

Svetla oblačila

Znano je, da svetla oblačila svetlobo odbijajo, temna pa vpijajo. Za vroče sončne dni so zato primerni svetli in zračni kosi iz naravnih materialov, ki dihajo, kot sta bombaž in lan.

Lahka hrana

Sveža, polnovredna in nepredelana hrana je eden od temeljev zdravega življenja. Poleti je še posebej priporočljivo jesti lahke in lažje prebavljive obroke, bogate z vitamini in minerali, z manj maščob in ogljikovih hidratov. Ribe, belo meso, sadje, zelenjava, polnozrnati izdelki in podobno naj bodo stalnica na vašem jedilniku – pa ne le poleti. Nezdrava hrana namreč povzroča pomanjkanje energije in je eden od vzrokov za oksidativni stres. Preprečite ga z zdravim načinom življenja, pri tem pa vam lahko dodatno pomaga REfresh Antioksidant z naravnim okusom breskve, vitaminoma C in E in s cinkom.

 

Osvežilne funkcionalne napitke REfresh z naravnim okusom ter vitamini in minerali dobite na vseh prodajnih mestih Petrol (bencinski servisi, okrepčevalnice Fresh, nove trgovine v mestih HopIN).