Spar Slovenija je v skrbi za javno zdravje začel spreminjati recepture izbranih izdelkov lastnih blagovnih znamk in v enem letu mu je uspelo prihraniti kar 2,4 tone soli. Do danes so je največ prihranili v njihovi lastni Pekarni SPAR, saj imajo tam popoln nadzor nad sestavinami. Spremenili so tudi recepture določenih izdelkov Spar v sodelovanju z izbranimi dobavitelji in tako prihranili še več soli.

Dobri rezultati in dejstvo, da smo potrošniki te izdelke sprejeli za svoje, so Spar spodbudili, da spreminjanje vsebnosti soli nadaljuje tudi v prihodnje. Do konca leta 2020 nameravajo skupno prihraniti kar 25 ton soli.

Zmanjšajmo količino zaužite soli

Če količino zaužite soli zmanjšujemo počasi, naše brbončice tega mogoče sploh ne bodo opazile. Samo pomislite na Sparove kajzerice in žemljice. Že štiri mesece se ponašajo s spremenjeno količino soli in potrošniki te spremembe sploh nismo okusili. Če podobno ravnamo tudi doma, se bo naš okus počasi spremenil in slane hrane si bomo želeli vedno manj. 


Tudi do 50 % manj soli

Ne le pekovsko pecivo, v Pekarni SPAR vsak dan spečejo tudi več kot 42 vrst kruha. Med njimi sta tudi Ječmenov hlebček in pecivo Kalčko, ki sta med drugim tudi zaradi nizke vsebnosti soli v preteklih letih prejela naziv inovacija leta. V 100 g Ječmenovega hlebčka je le 0,7 g soli, kar je 50 % manj kot običajno, pecivo Kalčko pa ima 40 % manj soli.** Če želite znižati količino zaužite soli, torej veste, kateri kruh bo pravi za to!

Manj slani, a zares okusni

Mesni izdelki so že naravno bolj slani. Pri Sparu dobavitelje za izdelke lastnih blagovnih znamk skrbno izbirajo in v sodelovanju z nekaterimi proizvajalci jim je že uspelo spremeniti vsebnost soli v mesninah. Čajna klobasa, ki jo za Kakovostno znamko SPAR izdelujejo v Celjskih mesninah, danes vsebuje 20 % soli manj kot prej (prej 5 g, zdaj 4 g na 100 g izdelka).

Manj slani izdelki so vam torej na voljo. Sami se moramo le odločiti, da bomo po njih posegli in svoj življenjski slog spremenili na bolje.


* Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO)

** V primerjavi s povprečno vsebnostjo soli v kruhu oz. pekovskem pecivu Pekarne SPAR