Dr. Maja Makovec Brenčič

Starša sta mi dala izjemno svobodo

Neomajna poslovna partnerica, ki vedno najde rešitev. Takšen vtis daje ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, preden jo srečaš v živo. Že kmalu potem postane jasno, da ni le prekaljena strokovnjakinja, strateginja in izurjena govornica, temveč v prvi vrsti polnokrvna ženska, ki spretno jadra na krilih intuicije.

Seznam vašega znanja in delovnih izkušenj z različnih področij je osupljiv. Ste doktorica znanosti poslovodenja in organizacije. Med drugim so vas zaposlili na vodstvenih oddelkih podjetij, denimo v IUV – Industriji usnja Vrhnika, Žitu in Gorenju, pa kot profesorico in prodekanjo na ekonomski fakulteti. Bili ste predsednica sveta nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu ter prorektorica Univerze v Ljubljani.
(Širok nasmeh.) Drži. V podjetju Industrija usnja Vrhnika sicer nisem bila prav dolgo, le nekaj mesecev bolj na začetku kariere v obliki pripravništva. Takrat je bila to ena od tistih organizacij, v kateri smo se lahko ogromno naučili predvsem o mednarodnem poslovanju. To je tudi moje glavno področje, s katerim se ukvarjam od nekdaj. 

Slovenski šolski sistem je dober, prepoznavajo ga kot enega od stabilnih, trdnih, kar dokazujejo tudi rezultati naših otrok. Še posebno meritve v naravoslovju, matematiki in fiziki za leto 2015 res izstopajo. Bralna pismenost je prav tako narasla za 24 točk. Medtem ko sem sedela z ministri z vsega sveta, me je marsikdo pocukal za rokav in vprašal, kako smo to dosegli. 

Vsi, ki imamo radi usnje, verjetno vsaj malo žalujemo za slovenskim podjetjem IUV. Ali je tudi vam žal, da je propadlo?
Seveda nam je žal, je pa veliko vrhniške tradicije, tudi predelovalnega znanja ostalo v manjših podjetjih. Ta so se poskušala vrniti na trg v bolj obrtniški obliki. Menite, da se bo proizvodnja oziroma predelava slovenskega usnja v takšni obliki ohranila?
Vsi si želimo, da bi znanje o naši modi, oblikovanju, zlasti pa talenti, ki ga zmorejo prenesti v svet, zmagovali na trgih. Danes je tudi zelo veliko start-up podjetij, ki se posvečajo prav temu področju. Želim si, da bi zmagovale njihove prednosti, predvsem pa dobro znanje. 

Moja najljubša knjiga je Darilo za rojstni dan Richarda Bacha. K njej se vedno znova vračam. Sicer sem tudi ljubiteljica pravljic – od Muce Copatarice do Mojce Pokrajculje, Kdo je sešil Vidku srajčico. To so zares lepe slovenske pravljice, ki odsevajo zelo veliko nas samih. 


Več preberite v Oni, ki je izšla 11. aprila 2017.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE