Samo pregled dnevnih dogodkov za partnerja, ki sta povezana na najgloblji ravni, ne zadostuje, sporočajo ameriški strokovnjaki, kramljanju brez posebnega pomena namreč namenijo zgolj deset odstotkov časa, ki ga sicer posvetijo pogovoru s srčnim izbrancem. Ni sicer še povsem jasno, ali se zmorejo tako globoko pogovarjati, ker so srečni, ali so srečni prav zato, ker se toliko pogovarjajo, a kakor koli že, pogovor je v resni zvezi ključnega pomena, pojasnjujejo zakonski terapevti in pristavljajo, da se šele po nekaj letih pari, ki so se v času začetne romantike in zaljubljenosti izogibali zahtevnim temam, povsem sprostijo in partnerju odprejo vrata v svet skrivnosti, dušo in morda tudi bolečih spominov. O čem se srečni pari vse pogovarjajo?

O trenutkih, ko so se znašli v zadregi ali se celo osramotili. Če partnerju ne želite zaupati, kdaj vam je bilo v življenju najbolj nerodno, kako ste se spravili v zadrego v srednji šoli pred celim razredom ali kdaj bi se najraje pogreznili v zemljo, morda niste s pravo osebo. Opogumite se in preverite! O političnih stališčih. Kaj menite o prihajajočih volitvah, kaj bi spremenili v družbi, v kateri živite, katera vprašanja so po vašem najbolj pereča? Vse to in še več mora partner vedeti o vas, tako morate biti z njegovimi političnimi vidiki seznanjeni tudi vi. Pa čeprav vama spremljanje politike ne diši najbolj – nič ne de, ni vama treba vsak dan gledati televizijskih poročil, kljub temu imata mnenje o težavah v državi, v kateri živita in delata, zato je prav, da si ga tudi podelita. 

O strahovih in negotovostih. Kaj vam dela skrbi, o čem dvomite, česa se bojite v prihodnosti, kaj bi radi spremenili, kdaj in zakaj ste ranljivi … Prav je, da si partnerja predstavita tudi svoje šibke točke in o njih razpredata ter si vzajemno ponujata podporo in razumevanje. 

O otroštvu. Kako ste se med odraščanjem zabavali, kdo so bili vaši prijatelji, kakšni so bili vaši starši kot vzgojitelji, kakšne so vaše izkušnje iz šolskih klopi, kateri so najlepši spomini in kateri najbolj boleči? Vse to in še več si partnerja v pristni zvezi z veseljem podelita. O nekdanjih zvezah. To je zanesljivo ena najtežavnejših tematik, številni pari se je pogosto sploh ne dotaknejo, največkrat eden od partnerjev ni pripravljen načeti morebiti bolečega pogovora. A vendarle je treba razčistiti z negotovostjo in dvomi iz preteklosti, zato se v iskrenem odnosu partnerja pogovarjata tudi o bivših. 

O družinskih vezeh. Odraščanje je ključno obdobje v življenju vsakega posameznika, zato je nujno, da sta partnerja seznanjena s preteklostjo svojega izbranca, da lahko načrtujeta skupno prihodnost. Kakšen ima odnos s starši, kako se razume se sestrami ali brati, ali redno ohranjajo stike in ali so si naklonjeni?

O filmih in knjigah. Morda se to področje ne zdi ravno tako pomembno kot katero od zgornjih, a strokovnjaki vendarle poudarjajo: partnerja tako primerjata okuse, obenem pa analizirata zgodbo, junake in zaplete, kar vse odseva njun splošen pogled na življenje, zato je nujno da si podelita tudi to mnenje. O prihodnosti. Ni treba načrtovati prav vsega, prav tako ni treba povpraševati po točnih datumih, a vendarle je dobro vedeti, kam pes taco moli: kakšna so vajina pričakovanja in želje tako glede družine kot tudi kariere, nikoli ne sme biti skrivnost. Zatorej - karte na mizo!