Že opažate, kako se levite v nekaj novega, ali ste še bolj v fazi, ko stare navade odpadajo?

Drugačna sem, kot sem bila. To leto in pol mi je bilo težko, to lahko mirno priznam, kot je vsak začetek. Težko mi je bilo biti doma, sprejeti drugačen ritem. Moje početje ni več predvidljivo, stvari nimam naštudiranih. Okoli sebe nimam več ljudi, ki so mi vsak dan govorili, kje bom, kaj bom, in ki so mi sledili. Moja ekipa je bila tudi moja varnost. Zdaj sem kar naenkrat mnogo okoliščinam prepuščena sama. Ne znajdem se še najbolje, ampak se trudim.

Vam je kaj težko kot ženski gledati mlajše tekmovalke, ki jih še čaka vse to, kar ste vi že izživeli? Kako prenašate staranje? Pri tem mislim na vrhunski šport, ko so po 33. letu ženske večinoma že v sklepnih fazah.

Tudi pri ženskah se doba aktivnega športa zelo dviguje, načeloma bi brez težav še dve, tri leta vlekla kariero vrhunske smučarke. Vprašanje pa je, v kakšnem stanju bi bilo potem moje telo, koliko bi ga izrabila. Odločila sem se ohraniti zdravje in še nekaj mladosti, kolikor mi je je še ostalo (smeh), in ne biti prestara za druge cilje, ki jih še imam v življenju. Z mlajšimi ženskami nimam težav, vem, v kakšni situaciji so, v letih odraščanja jim zagotovo ni lahko. Meni je bilo do 25. leta kar neugodno. Vrhunsko smučanje je krut šport, vse to tekmovanje je izrazito moška stvar in če vsaj nekaj »ženskega« ne deliš s prijateljicami v ekipi, zna biti presneto težko. 

Bi rekli, da je bila v vašem življenju kakšna prelomnica zahtevnejša od te zdaj?

Hm … Težko objektivno govorim, ker sem sredi preloma. Nimam še razčiščenih stvari. Vse življenje sem živela nomadsko, ne predstavljam si, da bi bila kar naenkrat doma, in tudi dvomim, da se bom kadar koli tega navadila. Ravno zato si tudi zdaj ustvarjam stil življenja, ki mi bo še naprej omogočal potovanja. Jaz pravim, ko si enkrat cigan, boš vedno cigan! (Smeh.) Govorim z mnogo športniki, ki mi priznavajo iste težave. (Smeh.)

Mi torej ne morete povedati, koliko je nomadsko življenje odmaknjeno od stvarnosti, ki jo živi velika večina?

Iskreno, ne vem. Vsak dan zadenem ob kakšno novo stvar, za mnoge običajno, ki se ji čudim.

Veste, recimo, koliko stane liter mleka?

(Smeh.) Recimo, da vem. Dnevni stroški … Ne vem, meni je že pripraviti kosilo in razmišljati, kaj boš jedel jutri, novo. Ni lahko, ko pri 33 letih ugotavljam takšne stvari, a s tem se soočamo vsi vrhunski športnik ...


Več preberite v novi Oniplus, ki vas že čaka na prodajnih policah.