Frank Sinatra se je rodil 21. decembra 1915 v Hobokenu v ameriški zvezni državi New Jersey. Bil je suhljat, prepirljiv otrok, ki so ga vrgli iz šole, tedaj prav nič ni nakazovalo, da v njem tli iskrica, ki mu bo nekoč prinesla zvezdniški status. Ljubezen do glasbe se je v njem prebudila šele v najstniških letih, ko je občasno nastopal na radiu, leta 1939 pa ga je kot nadarjenega pevca odkril vodja jazzovskega orkestra Harry James. Odtlej je nastopal z njim in nato z orkestrom Tommyja Dorseyja. 


Frank v otroških in najstniških letih. Foto: arhiv družine Sinatra


Prvi solo nastop je Sinatra opravil šele v svojih poznih 20. letih, 1942., s svojim glasom pa tako očaral občinstvo, da je do leta 1945 osvojil že celo ZDA, in sicer s petjem v radijskem šovu Your Hit Parade. Poleg žametnega glasu so hvalnice peli tudi njegovemu slogu, zaradi katerega se je pevec v zgodovino zapisal kot največji zabavljač 20. stoletja. Nedvomno tudi zato, ker je deloval v zlati dobi šovbiznisa, ko so pevci še nosili obleke s kravato in v rokah držali kozarec viskija. Tedaj je bilo izvirno, če so na odru kar tako prižgali cigareto. Ženske so za Sinatro vzdihovale, medtem ko so mu moški zavidali njegovo nonšalanco. 


Foto: AFP


A kljub vsemu uspehu je imela njegova kariera vzpone in padce. V 50. letih se je mladina zagrela za rock'n'roll, slog, ki ga Sinatra nikoli ni vzljubil. Upad zanimanja zanj je blažil s tem, da se je preizkusil v jazzu in se vrgel v filmsko industrijo. Zaigral je v več kot 60 filmih in televizijskih nadaljevankah, pomembnejše vloge pa ustvaril v celovečercih Od tod do večnosti (1959), Mož z zlato roko (1955), Nekateri so pritekli (1958) in Detektiv (1968). Stranska vloga v filmu Od tod do večnosti mu je prinesla tudi oskarja. Kot pravi zabavljač, je imel strastno rad kockanje, zato ni naključje, da je tako rad zahajal v Las Vegas. Po mnenju nekaterih je bila njegova glasba pravzaprav ustvarjena za puščavsko oazo, z vsem njenim glamurjem in zločinskim podtonom. Čeprav je Sinatraves čas zanikal povezave s podzemljem, pa govoric, da je tu in tam odigral poker ali golf s katerim največjih mafijcev tistega časa, ni nikoli ovrgel. 


Foto: arhiv založbe CapitolPevec, katerega največje uspešnice opevajo silovito, holivudsko romantično ljubezen, je tudi v zasebnem življenju ljubil na veliko. Poročen je bil kar štirikrat, vsi zakoni pa so se žal končali grenko, saj je slovel po brezštevilnih aferah. Med drugim je imel kratko razmerje z igralko Marlene Dietrich, ki je o njem povedala: »Frank Sinatra je mercedes med moškimi.« 


Frank Sinatra z Avo Gardner. Foto: AFP


Sinatra je v 50-letni karieri nanizal številne zimzelene uspešnice in za časa življenja prodal več kot 150 milijonov albumov ter za svoje glasbeno in filmsko udejstvovanje prejel nešteto nagrad in priznanj. Med napevi, ki ne bodo nikdar pozabljeni so My Way, Strangers in the Night, Fly Me to the Moon, New York, New York in še mnogi drugi. Umrl je 14. maja 1998, star 82 let.