Vprašajte strokovnjaka

Sovražim jo, ker ima otroka

Stara sem petinštirideset let. V službi imam prijazno sodelavko, od mene je mlajša deset let. Zdaj je na porodniškem dopustu. Sva veliki prijateljici, obiskujeva se tudi zunaj službe. Odkar pa je rodila, sem jo začela sovražiti, nevoščljiva sem ji, ker ima otroka, jaz pa ne. Zdaj bom v službi edina brez otrok in moža. Imela sem fanta in ko sva se razšla, se nisem več vezala. Tudi jaz želim postati mamica in žena, a me je strah, da se mi je biološka ura že iztekla. Drugi problem je, da ne vem, kako spoznati fanta. Sem zaprte narave. Ali mislite, da se mi lahko želja po otroku in urejenem družinskem življenju uresniči?

Aljana iz Dobrovnika

Sovraštvo vam škodi

V življenju moramo sprejeti dejstvo, da za nazaj ne moremo ničesar spremeniti in da je vsak odgovoren za svoje odločitve. Ko sem prebrala vaše pismo, se mi je zazdelo, da ste se pri petinštiridesetih prebudili in začutili neizpolnjeno žensko v sebi. Prebudila sta vas dogajanje v vaši bližini in dejstvo, da se vam biološka ura izteka. Prijateljici ste nevoščljivi, pravite, da jo sovražite. Ne zavedate se, da pravzaprav sovražite sami sebe, in to že dolgo. Sovraštvo projicirate nanjo, ker se čutite tako zelo prikrajšani v uresničitvi potreb in želja, da ne morete privoščiti sreče soljudem, še prijateljici ne. O sovraštvu do sebe govorite, ko pravite, da ste imeli neuspešno zvezo, potem se niste več vezali. Do sebe, življenja in soljudi ste postali pasivni in neodgovorni. Kaj zdaj? Sovraštvo vam škodi, znebite se ga. Poskusite se začutiti kot ljubezni vredno bitje, približajte se prijateljici in ji povejte, da se veselite njene sreče, in morda boste to tudi začutili.

Postanite odgovorni za svoje življenje, bodite aktivni, potrudite se in zavestno navezujte stike z ljudmi. Obiskujte prireditve, vključite se v dejavnosti, ki vas zanimajo, le tako boste imeli priložnost spoznati primernega moškega. Stike s potencialnimi partnerji lahko navežete tudi prek interneta. Ne obupajte, čeprav morda ne bo pravi že prvi, ki ga boste spoznali. Nikar naj vas ne skrbi, da je prepozno. Lahko se zaljubite in doživite ljubezen, tako, kot želite. Pomembno je, da veste, kaj hočete, in da v svojo življenjsko vizijo tudi verjamete.

Lahko, da ste telesno še sposobni imeti otroka, o tem in morebitnih tveganjih bi vam seveda najbolje povedal ginekolog. Ko premišljujete o otroku, ki si ga želite, mislite predvsem nanj in njegove potrebe. Žal je res, da niste več v obdobju, ki je optimalno za materinstvo, in tudi ustreznega partnerja, ki bi lahko bil dober oče, še nimate. Materinstvo in starševstvo sta zahtevni vlogi v življenju, tako psihično kot fizično. Ali imate dovolj moči in energije? Ste prepričani, da boste dovolj dolgo čili in zdravi, da bi vaš otrok odrasel in se osamosvojil? Morda bi svojo naklonjenost in čustva lahko naklonili kateremu iz vašega okolja. Mogoče imate otroka v sorodstvu, ki bi mu bili lahko dobra teta. Lahko pa se oglasite v katerem od socialnih domov za otroke, ki iz različnih razlogov ne morejo živeti pri starših, in prevzamete vlogo botre enemu izmed njih. To pomeni, da bi z njim navezali redne stike in se z njim ukvarjali. V nekaterih zavodih imajo takšno botrstvo že dobro razvito. Tudi takšna vez z otrokom, ki sicer ne bi bil vaš, bi vas in njega notranje zelo obogatila. Premislite.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE