Vprašajte strokovnjaka

Sorodniki in prijatelji ga obožujejo, jaz pa dvomim v najino prihodnost

Spoznala sva se pred dvema letoma. Bila sem pred koncem študija in odpravljala sem se končat magisterij v tujini. V mesecu dni me je prepričal, da sva ustvarjena drug za drugega. Je lepega videza, pozoren, ljubeč, inteligenten in imava podobne poglede na svet. Skoraj idealen. Ko sem bila v tujini, so se začele kazati nekatere njegove značajske lastnosti. Kadar koli sem odšla ven s kolegico, je preverjal, kje sem in kaj počnem. Čez nekaj mesecev je prišel živet k meni in pustil službo v domovini. Bilo nama je zelo lepo. Po diplomi sem si želela najti službo v tujini, toda on je bil proti in se je hotel vrniti. Prepričal me je z obljubo, da mi kasneje ne bo nasprotoval, če si bom službo iskala zunaj. Vrnila sva se domov in vselil se je v moje stanovanje. Potem se je vpisal na študij in postal študent, jaz pa sem se zaposlila. Danes imam občutek, da sem se zaradi njega odpovedala svojim sanjam. Želim si, da bi me kdaj presenetil z majhnim darilom ali povabilom. Toda vedno je problem denar. Kadar greva ven, običajno plačam jaz. Ko mu omenim denar, je užaljen in reče, da se lahko odseli, če je denar problem. Toda tega si ne želim! Želim pa si, da bi pokazal več hvaležnosti. Tudi ljubosumen je, tako da mi omejuje stike z drugimi ljudmi. Večino časa pa se vseeno ob njem počutim zelo lepo. Z nikomer prej nisem čutila tako. Moji sorodniki in prijatelji ga obožujejo. Oče pravi, da bi se morala poročiti. Je uglajen, prijeten sogovornik in vedno pusti dober vtis. Moti me tudi, da je trmast in nikoli ne prizna svoje napake. Kadar ga opozorim na kakšno pomanjkljivost, se zelo razburi in me obtoži, da ga nimam rada, ter začne naštevati moje napake. Zelo težko je z njim govoriti o kakršnih koli težavah. O selitvi v tujino lahko le sanjam, saj mu to ni v interesu. Svoje življenje sem si predstavljala čisto drugače! Sprašujem se, kakšno prihodnost imava s partnerjem in ali je najin odnos sploh zdrav. Kaj vi mislite o tem? 

Andreja iz Ljubljane

Prevzeli ste vlogo skrbnice

Človeški odnosi niso nekaj nespremenljivega in tudi vajin odnos je v eni izmed razvojnih faz. Ta trenutek se sprašujete, ali imata prihodnost, toda že čez nekaj časa se lahko stvari spremenijo in trenutno nezadovoljstvo bo le še meglena preteklost. Seveda pa ne bi bilo prav, da vdano v usodo čakate, kdaj se bo to zgodilo in ali se bo. Namesto tega lahko z aktivnim delovanjem ustvarite možnosti za spremembo in dosežete, da se bo vajin odnos hitreje razvil v za vas zadovoljivo stanje.

Napisali ste, da si partnerja želite ob sebi in da se ob nobeni drugi osebi pred njim niste počutili tako lepo. Želite torej nadaljevati partnerski odnos, a ne v sedanji obliki. Odpovedali ste se svojim sanjam in občutek imate, da vas partner ovira. Je ljubosumen in radi bi videli, da bi več zaslužil ter vas kdaj presenetil s pozornostmi, ki jih denar omogoča.

Toda vaš partner je študent in razen priložnostnih del si najbrž težko najde vir prihodka. Denar lahko pridobi le tako, da si najde stalno zaposlitev. Ker pa je trmast in se z njim težko pogovarjate o težavah, ga boste težko prepričali, da se v kratkem odloči za ta korak. Poleg tega si najbrž želi dokončati študij in tako povečati svoje možnosti na trgu dela. Toda študiral bi lahko tudi ob delu. Sta se kdaj pogovarjala o tem?

Brez stalnega vira dohodkov bo težko zadovoljil temeljne eksistenčne potrebe, ki so ta trenutek zanj vir nelagodja in duševne stiske. Težave v vajinem odnosu zelo verjetno izhajajo ravno iz te stiske. Ob vas se bržkone počuti manjvrednega in da bi pregnal svoj strah, vas poskuša nadzorovati. Njegovo ljubosumje izhaja iz nezavednega strahu pred tem, da bo izgubil nekaj, kar je zanj veliko vredno.

Doseči morate torej, da čim prej pride do rednega vira denarja. Trenutno ste vi njegova skrbnica in v tako razdeljenih vlogah boste težko v polnosti uresničili partnerski odnos.

Ali lahko počakate, da konča študij? Se boste lahko odpovedovali še toliko časa in potrpeli? Ste v precepu in nezavidljivem položaju. Imate možnost, da fanta odslovite, a si tega ne želite. Na lep način ne dosežete nič, saj se ni pripravljen pogovarjati in takoj zavzame obrambni položaj. Preostane vam le, da postanete bolj trdi. Pa to zmorete? Odločiti se boste morali in teže te odločitve vam nihče ne more odvzeti. Da bi vam bilo laže, vam svetujem, da si poiščete dobrega sogovornika, ki mu boste lahko zaupali svojo stisko.

Zavedam se, da vam s svojim odgovorom nisem odvzel niti malo teže bremena, upam pa, da vam bo moj pogled na situacijo vsaj nekoliko pomagal. Srečno!

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE