Zajc je na današnji tekmi zaostal le za zmagovalcem, Avstrijcem Stefanom Kraftom, ki je s tem slavil že 15. zmago na svetovnem pokalu in tretjo zaporedno to sezono, bron pa je osvojil Japonec Ryoyu Kobayashi . Za 18-letnega Slovenca je srebro najvišji uspeh kariere in je prvi skakalec, rojen po 1. januarju 2000, ki je stopil na zmagovalni oder. 

»To je super! Zelo sem vesel prvih stopničk v karieri. Dolgo popotovanje na Japonsko se mi je vsekakor izplačalo,« je po drugem mestu dejal mladi skakalec. Zajc je postal 19. Slovenec, ki je stopil na zmagovalni oder svetovnega pokala, za Slovenijo pa so bile to 203. stopničke v zgodovini. »Tega dne ne bom nikoli pozabil, to so prve stopničke! S skoki sem zelo zadovoljen, upam, da bom tudi nadaljeval v tem slogu. Skoki so bili danes precej boljši kot včeraj, naredil sem dva konstantna skoka. Prvi je bil malce boljši kot drugi. Upam in vem, da bom tako nadaljeval,« je še dejal Zajc.


Foto: Roman Šipić


Dobro so nastopili tudi preostali slovenski skakalci; Anže Lanišek je bil 11., Domen Prevc 13., Anže Semenič 24., prvič pa se je po poškodbi med dobitnike točk vpisal tudi Tilen Bartol na 29. mestu. Brez finala je kot 32. ostal le Žiga Jelar. Po tekmi je glavni trener Gorazd Bertoncelj, ki se je prav tako prvič veselil stopničk na najvišji ravni v trenerski karieri, dejal, da je bila najuspešnejša tekma te sezone. »To je naša najuspešnejša tekma v letošnji sezoni, prve stopničke in kopica uvrstitev med desetim in 20. mestom, pet skakalcev je prišlo do točk, kar je odlično. Timijeve stopničke so že nekaj časa visele v zraku, zelo dobro je pripravljen, je med najboljšimi in samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo vse dobro izšlo - njegovi dobri skoki, vremenski pogoji in konkurenca,« je dejal glavni trener slovenske vrste, ki si je gotovo dokončno oddahnil, saj mu je vodstvo pred komaj nekaj tedni zagrozilo tudi z"nogo", če se rezultati ne bi izboljšali.


Foto: Matej Družnik


V Oberstdorfu bodo prihodnji konec tedna na sporedu tri tekme na letalnici, Slovenija pa bo imela pravico do nastopa s sedmimi tekmovalci. Selektor Bertoncelj ekipe za prve polete to zimo še ni določil, dejal je, da bo s sodelavci sedmerico izbral sredi prihodnjega tedna.