Danijel Grabrovec

Smo na sredini silovitega vzpona

Arhitekt Danijel Grabrovec in ekonomist Miha Puklavec v mariborski agenciji Idejum poleg nepremičninskega posredovanja ponujata kreativne in inovativne rešitve za preurejanje, vizualne slike bodočega stanja ter pridobitve morebitne potrebne dokumentacije.Foto: Tadej Regent

Kakšen je naš nepremičninski trg po vašem?

Vedno bolj pester in dinamičen. Znotraj majhne Slovenije imamo zelo različne cene nepremičnin, ki se lahko zelo razlikujejo. V Mariboru, denimo, smo priča velikemu povpraševanju za investicijo, spet drugod si lahko nakup privoščijo le redki. Lastniška stanovanja so svojevrstna posebnost, v tem merilu smo v evropskem vrhu. Lahko bi dejali, da smo med najbogatejšimi v Evropi – v narekovajih.

Ljudje radi kupujejo majhna stanovanja, saj so za kasnejše oddajanje bolj donosna in jih je tudi laže prodati. Več je nakupov parcel, predvsem pri mladih družinah, ki so vendar dočakale priložnost za sanjsko hišo. 

Je čas ugodnejši za nakup ali prodajo nepremičnine?

Zelo odvisno od več okoljskih in gospodarskih dejavnikov, kjer je nepremičnina. Če si sposodim za primer trg kriptovalut, te prodamo na vrhuncu in kupujemo na dnu, kajne?! Nekako tako je z nepremičninami. Smo na sredini silovitega vzpona. Nekateri z vidika investicije že prodajajo, spet drugi šele kupujejo. Vsak kupec je investitor, a vsak poseben. Pri podjetju Idejum smo zaznali povečano zanimanje za svetovanja in priprave celovitih vizij investicij oziroma prodaj nepremičnin. Ljudje radi kupujejo majhna stanovanja, saj so za kasnejše oddajanje bolj donosna in jih je tudi laže prodati. Več je nakupov parcel, predvsem pri mladih družinah, ki so vendar dočakale priložnost za sanjsko hišo. Povečan je obseg nakupov investitorjev, ki se z nakupi in prodajo ukvarjajo poslovno. Razlog je pozitiven trend rasti nepremičnin za vsaj tri leta.Kakšna so razmerja med cenami kvadratnega metra novogradnje in rabljenega stanovanja?

Zelo odvisno od lokacije. Ponekod tudi do 200 odstotkov ali več. V Mariboru se obnovljena starejša stanovanja prodajajo od 1100 do 1500 evrov za kvadratni meter. Povpraševanja po novogradnjah je veliko, kaže celo, da kupci stojijo v vrsti. Aktivnost je odvisna od lege, stroškov gradnje, cene parcele do pričakovane prodajne cene na trgu. Vse kaže, da je analiza pokazala pozitivne rezultate in Mariborčani nestrpno pričakujejo nova stanovanja. A v Mariboru so denimo šele v fazi pridobivanja prvih dokumentacij za novogradnje po desetih letih, v Ljubljani pa je trg živahen kot pred krizo in povpraševanje presega ponudbo.

Z arhitekturnimi, grafičnimi in tehničnimi prijemi stanovanja ne naredimo zgolj privlačnega, ampak predvsem učinkoviteje izluščimo ključne želje kupca in ga vodimo od začetka do konca postopka prodaje kot tudi kasneje ob morebitni obnovi. 

O tem, kaj je vredno nakupa, odločajo posamezniki, ki rešujejo stanovanjski problem. Denimo od tega, kako daleč od službe se jim splača živeti, do tega, kako visok strošek je lahko obnova starejšega stanovanja. Ničesar ne gre prepuščati naključju.

Z leti smo postali neke vrste specialisti za prodajo rabljenih stanovanj. Kaj pravzaprav pomeni svetovanje za kupca ali prodajalca? Z arhitekturnimi, grafičnimi in tehničnimi prijemi stanovanja ne naredimo zgolj privlačnega, ampak predvsem učinkoviteje izluščimo ključne želje kupca in ga vodimo od začetka do konca postopka prodaje kot tudi kasneje ob morebitni obnovi. Ne glede na kopalnico ali kar celotno stanovanje!

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE