Ali mora biti res vse tako zapleteno? Ljubitelji alpskega smučanja se vse od oktobrskega nagovora v Soldnu, da končuje svojo izjemno uspešno športno kariero, ki jo je zaznamovala s številnimi rekordi, nadvse veselijo poslovilnega nastopa kraljice belih strmin Tine Maze prvi januarski konec tedna na Pohorju, a kot kaže, se je pošteno zapletlo. Seveda, pri denarju in birokraciji.

Spomnimo, najprej se je borila za visoko startno številko in želela uveljaviti status poškodovanke, vendar pa Mednarodna smučarska zveza (FIS) ni ugodila njeni prošnji, da bi na progo krenila v skupini elitnih tekmovalk. Zdaj se je očitno ustavilo tudi pri usklajevanju s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS), zdaj je težaven namreč dres, v katerem želi nastopiti. S SZS so namreč sporočili, da je odbor panoge za alpsko smučanje prejel njen poziv, da bo na Zlati lisici v dresu slovenske reprezentance nastopila le, če bo vsak izmed zlatih sponzorjev prispeval določena finančna sredstva in bi tako pridobila 90.000 evrov. Sicer bo nastopila v svojih izbranih oblačilih in dresu, na katerem so natisnjeni njeni sponzorji. Odbor panoge je njen poziv obravnaval na ponedeljkovi seji in sprejel sklep, da mora Mazejeva, če želi nastopiti za reprezentanco, izpolniti pogoje, ki veljajo za vse tekmovalke in tekmovalce, člane slovenske reprezentance. To so urejeno članstvo v matičnem klubu/društvu (Modra kartica sezona 2016/2017), status aktivne tekmovalke (FIS koda), podpisana pogodba s SZS, v kateri so opredeljene medsebojne obveznosti in dolžnosti (kjer je tudi jasno opredeljeno, da tekmovalec lahko nastopa samo v dresu reprezentance z reprezentančnimi sponzorji).

»Panoga za alpsko smučanje v tej sezoni pospešeno dela v smeri finančne sanacije in uspešno pridobiva nove sponzorje. Tako članom reprezentance, ki dosegajo kriterije, ni več treba plačevati samoprispevka. Izjemni rezultati tekmovalk in tekmovalcev v alpskem smučanju so dokaz, da gresta energija in delo v pravo smer. Uporaba drugih sponzorjev na tekmovalnem dresu bi pomenila neposredno kršitev obveznosti do sponzorjev in bi lahko resno ogrozila sodelovanje in posledično delovanje panoge. V kolikor bi ustregli tovrstnim zahtevam, bi ogrozili finančno stabilnost panoge, predvsem pa prihajajočim generacijam poslali napačno sporočilo,« so zapisali v sporočilu za javnost. S sklepom odbora panoge se je na dopisni seji seznanil tudi izvršni odbor SZS, ki soglaša z usmeritvijo panoge, vezane na nastop športnikov in športnic za slovensko reprezentanco v alpskem smučanju. »Ko bo tekmovalka izpolnila navedene pogoje, bo prijavljena na to tekmovanje s strani SZS. V nasprotnem primeru je SZS na tekmovanje ne bo prijavila,« so še sporočili s SZS. 

Andrea Massi je napeto dogajanje za Slovenske novice takole komentiral: »Vse bomo natančno povedali. Nismo še pripravljeni, ker so nam streljali v hrbet in so dali ven samo neke 'mejle', nekaj, kar smo govorili po telefonu ... To streljanje v hrbet poznam že dolgo. Sem navajen.«

»Vse je odvisno od nje,« so še sklenili na Smučarski zvezi Slovenije. Tam vztrajajo, da mora podpisati pogodbo z njimi, kar velja za vse. »Ne delamo razlik. Jutri bo prišel nekdo drug, ki bo hotel po svoje,« pojasnjujejo in dodajajo, da upajo, da se bo najboljša slovenska smučarka vseh časov poslovila dostojno. Tina ima torej nekaj možnosti: lahko nastopi v svojem dresu kot predtekmovalka ali pa zunaj konkurence, mora pa tudi poravnati članstvo v matičnem klubu. Če pa želi tekmovati, mora skleniti dogovor s SZS.

O svojem poslovilnem nastopu v Mariboru in življenju po športni karieri je Tina Maze spregovorila tudi v najnovejši številki revije Onaplus, intervju si lahko preberete tukaj.