Aleksander Čolnik se je rodil 1937. v Mariboru in se že kot mladenič preizkusil v vlogi novinarja na mariborskem radiu. V Ljubljano ga sprva pripeljala študij prava, ki pa ga je obesil na klin zaradi dela na Radioteleviziji Slovenija, kar ga je tudi spodbudilo, da zamenja študij za smer novinarstvo.

Že v svojih začetkih na nacionalki se je Čolnik posvetil novinarstvu v kulturi, največkrat v zvrsti kratkih in daljših intervjujev. V 60. letih prejšnjega stoletja so ga gledalci spoznali v oddaji Kulturna panorama, v 70. pa je z oddajo Monitor prodrl tudi na področje širše juge, saj so jo predvajali tudi na drugih jugoslovanskih televizijah.

Nesporno pa ostaja Čolnikova najbolj prepoznavna vloga voditelja priljubljene oddaje Večerni gost. Leta 1997 si je za svojo prizadevnost in resnicoljubnost prislužil tudi Jurčičevo nagrado za dosežke v novinarstvu.

Čolnik se je leta 2000 upokojil, a njegov spoštljiv in eleganten stil vodenja je pustil neizbrisen pečat v slovenskem televizijskem prostoru. Sandi Čolnik je »bržkone res edini gospod v najlepšem pomenu besede,« so o njem pred skoraj desetletjem zapisali v portretu časnika Dnevnik in ga označili za slovenskega Larryja Kinga.