»Moje ustvarjanje je zaznamovala biografija o Bobu Dylanu. Ves čas sem jo nosila s seboj in prebirala, dokler je nisem nekega dne pozabila na polici pod šolsko klopjo. Ker je več nisem imela, sem pač začela pisati svoje pesmi,« je leta 2012 Katarina Avbar povedala v pogovoru za Vikend. »V svojo Beležnico, ki je nastala v sodelovanju s producentom in kitaristom Petrom Deklevo, sem poskušala ujeti duha časa, v katerem živimo, pri čemer se nisem izogibala ne žalostnim zgodbam ne srečnim koncem, predvsem pa ne humorju tako na tuj kot na svoj račun,« pa je tedaj povedala o svojem prvem albumu.
Na glasbeno prizorišče je stopila leta 2005, ko je ustvarila glasbo za plesno predstavo PLES ALi IŠČE se Lily Marlen koreografinje Rosane Hribar. Sledili so nastopi na Festivalu slovenskega šansona leta 2007, na festivalu kantavtorske glasbe Kantfest ter na koncertih in kompilaciji Rokerji pojejo pesnike. 


Katarina je za seboj pustila hčerko Elo in sina Petra. Če jima želite pomagati z donacijo, lahko pišete na info@dmp.si, kjer vam bodo posredovali vse potrebne informacije.