Eno izmed vaših del se glasi Šola življenja, vaše predavanje je nosilo naslov Šola ljubezni, mar to pomeni, da bi danes potrebovali lekcije, kako dobro ljubiti in živeti? 

Bilo bi sijajno, če bi nas učili, kako ljubiti sebe in druge. Učijo nas recimo, kako voziti avto, kako vzdrževati telesno higieno, ne pa higiene srca. Tako se moramo tisto, kar je najtežje, naučiti na lastnih napakah, na zavitih in slepih ulicah ljubezenskih poti, na letih izkušenj, ko smo vztrajali v zvezah, ki bi jih že davno lahko opustili. Mislim, da bi se bilo o ljubezni bolje kot na lastni koži, učiti na lastnem srcu.

Obisk terapevta nam lahko ta leta težkih izkustev torej prihrani? 

Dobro je, da poiščemo odgovore pri strokovnjakih, ko potrebujemo pomoč, da beremo knjige, gledamo video vsebine. Danes se res ne moremo izgovarjati, da nimamo pestrega izbora zdravih in kvalitetnih idej. 

Če v Srbiji vidite ljudi, ki se ponašajo z absolutno vsem, v Sloveniji srečate ogromno prekrasnih ljudi, ki so preprosto preplahi, da bi to delili s svetom. 

Danes se veliko govori o tem, da moramo ljubiti sebe. Kako uresničiti te besede? 

Mantra, da je treba razvijati sebe, je mnogokrat slišana, a ljudem ni povsem jasno, na kakšen način naj to počnejo. Ljubezen do sebe ne pomeni, da moramo postati narcisoidne in arogantne osebe, ampak da se naučimo ceniti lastno vrednost. Spet ne smemo razumeti narobe, da to pomeni občutek večvrednosti, ampak predvsem to, da je vsak vreden spoštovanja, razumevanja in vreden prejeti toliko, kolikor je sam pripravljen dati v zameno. V Sloveniji je ta lekcija še kako pomembna, saj je občutek manjvrednosti med ljudmi na žalost še večji, kot med ostalimi prebivalci bivše Juge.

Zakaj mislite, da je temu tako? 

Preskromni ste. To je povsem kulturološka stvar. Če v Srbiji vidite ljudi, ki se ponašajo z absolutno vsem, četudi nimajo prav nobenih razlogov, da se petelinijo, v Sloveniji srečate ogromno prekrasnih ljudi, ki nosijo v sebi celo bogastvo dobrega, a so preprosto preplahi, premalo samozavestni, da bi to delili s svetom. Naučiti se ceniti svoje vrline in lepote ni odraz arogantnosti, ampak življenjska modrost. 

Bolje imeti na telesu 10 kilogramov preveč, kot pa 10 gramov empatije, dobrote ali talenta premalo. 

V predavanju ste se dotaknili tudi teorij, kako pritegniti dobrega partnerja. 

Mnogo teorij obstaja. Če ste recimo zagovorniki zakona privlačnosti, ki je tako priljubljen v delih Skrivnost in Vrtinec, je vse, kar potrebujete to, da svoj facebook profil spremenite na 'v zvezi' in vesolje vam bo poslalo partnerja. Ali pa da za večerjo namesto samo zase kuhate za dva. Specite vsak večer še en zrezek. Če boste zanj dobili frajerja, je to dobra kupčija, mar ne? To so izredno popularne ideje zadnjega desetletja. Meni pa se vseeno pametneje od teh metod zdi, da razvijemo zdrav odnos do sebe, prepoznamo naše notranje bogastvo in to nosimo na površini srca. Tako bomo lažje prepoznali pravo osebo in ona nas.

Ljubezen do samega sebe pa se vendar ne zgodi čez noč. Mar ni za to kriva vzgoja in sodobna družba, stroge smernice in ideali, ki jih narekuje? 

Sijajno bi bilo, ko bi nas starši vzgojili v tem duhu ljubezni, namesto da poslušamo kritike, kaj vse nismo naredili prav. Če to ni uspelo njim, pa je na nas, da prenesemo boljše vrednote na naše potomce. Vzorci se seveda prenašajo, a modrost zrelosti je v tem, da ohranimo pozitivne vzorce, negativne pa zatremo. Eden glavnih, ki bi jih morali opustiti, je nedvomno vzorec ženske lepote, ki ga narekuje družba. Deklice že od tretjega leta starosti začutijo pritisk, da je tudi majhen odklon od idealne teže in postave nedopusten. Tako starši in odrasle ženske bi morali imeti dolžnost, da jim razložimo, kaj je bolj pomembno. Bolje imeti na telesu 10 kilogramov preveč, kot pa 10 gramov empatije, dobrote ali talenta premalo.