Šaljivo znan tudi kot praznik debelih ljudi, debeli četrtek pomeni začetek tradicionalnih pustovanj. Pustni program bo danes razveselil že Cerkničane in Mozirčane, na mizi pa bodo v skladu z izročili svinjina, potica z ocvirki ter mnoge sladke, nasitne in mastne jedi. 

Pustno rajanje v Ilirski Bistrici Foto: Dragica Jaksetič

»Na debeli četrtek so na podeželju v preteklosti skuhali celo svinjsko glavo, ki je bila lahko prekajena, ali pa samo svinjsko čeljust,« je za STA povedal etnolog Vlado Šlibar, ki je v Pokrajinskem muzeju Celje dolga leta raziskoval tematiko prehrane. Od mesa so naši predniki na ta pustni čas jedli krače in drugo mastno svinjsko meso, saj na bi se po starih verovanjih leto moralo pričeti v izobilju. 

Seveda pa ni smelo manjkati sladic, tako na Dolenjskem, kjer so današnjemu dnevu rekli tolsti četrtek, na Gorenjskem kjer ga poznajo kot mali pust, kot v Prekmurju, kjer praznujejo danes mali fajnšček. Osrednja dobrote na praznični mizi so seveda morali biti krofi, tiste manj vešče gospodinje pa so napekle nekoliko lažje krhke flancate in miške. Vse tri sladice so priljubljenost ohranile še do danes, čeprav so krofi gotovo neizpodbitni zmagovalci pustne olimpijade. 

Na slovenskem smo krofe sicer v pustno tradicijo uvedli šele v prvi polovici 20. stoletja, recepte pa so gospodinje spoznale na gospodinjskih tečajih dunajske kuhinje. Na dunajskem dvoru so namreč krofi veljali za priljubljeno sladico, etnologi pa celo navajajo, da naj bi leta 1815 tam pojedli kar od osem do deset milijonov krofov. A mastna, pa vendar preprosta dobrota, je mnogo starejša od dunajske šole, opozarja etnologija, podobne prigrizke naj bi poznali že v starem Rimu, saj jo je v svoji kuharici navajal Apicij iz prvega stoletja našega štetja. 

Foto: Igor Zaplatil

Na debeli četrtek se ponekod po Sloveniji pričenjajo tudi večdnevna pustovanja. V Cerknici bodo denimo oblast prevzeli Butalci, in sicer z Žaganjem babe - prireditvijo na odru pred kulturnim domom. Župan jim bo predal ključe mesta, pustni teden s številnimi dogodki pa bo potekal vse do pepelnične srede. Pust mozirski se pričenja tudi na celjskem koncu v Mozirju, kjer že več kot stoletje spoštujejo praznično tradicijo. Danes boste lahko prisostvovali predaji trških pravic, pustni liki pustnaki pa bodo mesto preplavili na pustni torek. 

Karneval v Cerknici. Foto: Jože Suhadolnik

V popolnem zamahu pa je seveda že 58. Kurentovanje na Ptuju. Z rajanjem so pričeli že minulo soboto in sicer s predajo oblasti karnevalskemu princu. In ker si bodo mnogi vzeli dela prost dan tudi jutri, je tu samo še vprašanje, kam se boste pustovat odpravili vi? 

Kurentovanje na Ptuju Foto: Franc Milošič