Vesolje je, čeprav tako neskončno in skrivnostno, še ena reč, ki je največkrat v domeni moških. Znanstveniki, astronavti in mehaniki so povečini moškega spola, ženske pridejo na vrsto šele, ko je čas za romantično zvezdno gledanje v nebo. A Vera Rubin, pokojna ameriška astronominja, je o vesolju vedela veliko več, kot le položaj velikega in malega voza. Njena fascinacija nad zvezdami se je začela že v otroštvu, ko je iz postelje opazovala nebo in počasi razvijala občutek za te neznanske razdalje. Privlačile so jo zvezde, zato je sanjala o dnevu, ko bo končno dovolj odrasla, da se bo raziskovanja lotila zares.


Rojevanje otrok in teorij

A sanje so krhka reč, tudi Verinim ni bilo prizanešeno. Zaradi preprostega razloga, ker se je rodila kot ženska, je nihče ni jemal resno, še huje, ravno v izobraževalnih ustanovah, kjer bi morali najbolj podpirati znanje, so jo redno zavračali, s pojasnilom, da za ženske v znanosti pač ni prostora. Na ovire je naletela povsod, pri vpisu na fakulteto, obiskih predavanj in drugje. A Vera se ni dala, prav po žensko se je uprla in dvomljivcem dokazala, da se z nekaterimi ognji ni dobro igrati. Dramatični vrhunec je dosegla na zagovoru magistrske naloge, kjer je novopečena mamica, stara 22 let, prepotovala snežni metež, da bi svojo teorijo predstavila Ameriškemu združenju za astronomijo. V veliko oporo ji je bil dolgoletni mož, Robert Rubin, po poklicu in duši fizik. Bil je njena psihološka in logistična opora, vzgoja štirih otrok pač ni mačji kašelj, v mrzlih nočeh jo je čakal v avtomobilu, da je lahko obiskovala univerzitetna predavanja.


Zasluženo priznanje

Področje raziskovanja, kjer si je ustvarila ime, se je vrtelo okoli temne tvari, nevidne snovi, ki skupaj drži zvezde. Njeni oboževalci radi povejo, da je bila tudi sama prav takšna, kot je temna tvar: vitalnega pomena, a tako zlahka spregledana. Vseeno si je izborila kar nekaj pomembnih priznanj, zlati priznanji Kraljevega britanskega astronomskega združenja in Ameriškega združenja za znanost, svoj ponos pa so požrli tudi na Univerzi Princenton in ji podelili častni doktorat.  Vera Rubin, znanstvenica:
"V spiralni galaksiji je razmerje temne in svetle tvari približno enako razmerju 1 : 10. Isto številko bi lahko aplicirali na odnos med našo nevednostjo in znanjem; morda smo prerastli vrtec, a smo šele v 3. razredu!"