Hčerka potrebuje vašo pomoč, podprite jo

Pozdravljeni,

hvala za zelo zanimivo pismo. Najbolj stabilno okolje za otroka je, ko starši odigrajo svojo vlogo pri vzgoji, stari starši pa so v njihovem življenju prisotni za igro, smeh in ljubezen. Vendar ni vedno tako. Če so starši ločeni, ali kateri od njih umre ali je na drugačen način odsoten iz življenja otroka, lahko stari starši pomembno pomagajo pri njegovem odraščanju.

Iz vašega zapisani ni razbrati veliko, a glede na opisano menim, da bi bilo dobro tako za otroke kot vašo hčerko, da ji stojite ob strani. To ne pomeni, da se kar vmešate v njihovo življenje in prevzamete vajeti, kot ste napisali, ampak da se najprej pogovorite s hčerko. Ugotoviti morate, ali se sploh zaveda, kako močno jo potrebujejo njeni otroci, morda je izgubljena in jo lahko s prijaznim dialogom usmerite na pravo pot.

Če ste pripravljeni pomagati, kot pišete, je pomembno tudi, da hčerki daste vedeti, da ste tu zanjo. Če sama vzgaja tri otroke, je to lahko ogromen izziv, sploh če oba bivša partnerja nista dovolj prisotna v njihovih življenjih. V tem primeru bi bilo tudi dobro izboljšati odnose z očetoma, saj otroci za zdrav razvoj potrebujejo tako figuro matere kot očeta, pa tudi glede vzgoje in financ bi lahko delno razbremenila vašo hčerko. Poskusite ugotoviti, v kakšnem odnosu je hčerka s svojima bivšima. Nekoč sta bila njena izbira, kot je bila ona njuna. Za kaj so se odločil drug za drugega? Če bi se tega spomnili in osredotočili na to, kar jih je povezovalo, namesto razdvojilo, bi mogoče lahko imeli prijateljske odnose, kar je za otroke ločenih staršev izredno dragoceno.

Če boste hčerki v podporo, pa s tem ne boste pomagali le vnukom, ampak boste svoji hčerki omogočili, da se nekoč osredotoči tudi nase in na to, kaj jo je pri teh letih pripeljalo že do dveh ločitev. To je vzorec, ki bi ga bilo dobro razrešiti, preden se poda v novo partnersko zvezo, saj bo ta močno vplivala tudi na življenja njenih sedanjih in morebitnih prihodnjih otrok. Srečno!