Sin ne dosega moževih pričakovanj, zato ga hoče razdediniti

Odkar je sin maturiral in se vpisal na študij, sta z možem v stalnih sporih. Mož ga je prisilil, da je izbral poklic, ki ga ne zanima, je pa ugleden in tradicionalen v moževi družini. Opravljal ga je že njegov ded in možu se zdi izjemno pomembno, da bi ga nadaljeval tudi najin sin. Vse to in še dober zaslužek so bili argumenti, s katerimi je prepričeval sina pred izbiro študija. Fant je pod njegovim pritiskom popustil, čeprav nikoli ni kazal zanimanja za očetov poklic. Ima veliko drugih interesov pa tudi sposobnosti, zanimajo ga popolnoma druge stvari kot njegovega očeta. O tem sem se neštetokrat pogovarjala z možem in mu argumentirala, naj sina ne sili v poklic, ki ga ne veseli. Njegov odgovor je vedno bil, da se ne zavedam, kakšna življenjska priložnost je to zanj, da bo lahko nadaljeval dedovo in očetovo delo, ob tem pa ni pozabil poudariti, da bo še zelo dobro zaslužil. Nikakor ni dojel in sinovih dejavnosti, pri katerih se je zelo izkazal že v osnovni šoli in gimnaziji, ni jemal resno. Tako se je sin pod prisilo očeta vpisal na študij, ki ga ne zanima. Zdaj je vse narobe, ker prvega letnika ni naredil in nima pogojev za vpis v drugi letnik. Za moža je to katastrofa. Grozi, da bo sina vrgel na cesto, ga razdedinil, pravi, da je nespoštljiv in nehvaležen, sin pa bi se le rad prepisal na drugo fakulteto. V tem ga podpiram in kolikor morem, poskušam gasiti požar. Zaupam v sina in vem, da bo uspešen, če se bo lotil študija, ki ga veseli in zanima. Tudi če ne bo dobil zaposlitve v svojem poklicu, ima toliko znanja in sposobnosti, da se bo lahko preživljal. Skrbi me le odnos med možem in sinom. Bojim se, da bi mož uresničil svoje grožnje, in težko mi je zaradi obeh.


Helena

Oče dela sinu krivico

Vaš sin ima srečo, da ima mamo, ki ga podpira in verjame vanj. V svojem pogledu na situacijo ste realni in jo v nasprotju z možem razumete. Zavedate se pomena notranje motivacije za uspeh pri študiju. Ničesar ni, kar bi jo lahko nadomestilo. Ugled, družbeni status, denar, to ponuja sinu vaš mož, ker ne razume, da se ne more fanta prisiliti v nekaj, kar ga absolutno ne zanima in ne veseli. To, kar mu ponuja, temelji le na racionalnih materialnih argumentih. 

Vaš mož je človek, ki mu mnogo pomenijo socialni status, ugled in denar. S tem se hrani njegov ego. V sinu vidi orodje, ki bi njegov status še povzdignilo. Čuti se globoko prizadetega in izdanega, ker ne izpolnjuje njegovih pričakovanj. Od tod tudi izbruhi nezadovoljstva in celo sovraštva do njega. Edino pravilno je, da gre sin po svoji poti in uresniči svoje notranje zmožnosti. Strinjam se z vami, da bo uspešen v tistem, kar si želi in čuti močno željo in potrebo, da uresniči, da ostane zvest samemu sebi. 

Notranja motivacija je tista sila, ki mu narekuje zanj pravo izbiro. Je energija, ki je racionalno ne moremo razložiti. Njen vir je v čustvenem, doživljajskem svetu posameznika, in ne v racionalnem. Ljudje, ki opravljajo svoje delo z močno notranjo motivacijo, so pri tem močno osebno zavzeti, so uspešni, kar pa ni nujno povezano z dobrim zaslužkom. Svoje delo pogosto doživljajo kot poslanstvo. Pravite, da ima vaš sin že od otroštva množico različnih interesov in je v njih tudi dejaven in uspešen. 

Ni se vam treba bati za njegovo prihodnost, si bo že znal izbrati tisto dejavnost, ki mu bo omogočala tudi materialno preživetje. Še naprej mu ponujajte podporo tako kot doslej, ne glede na njegove odločitve. Lahko se zgodi, da se bo prej odselil od doma, ker ga oče zavrača. Vem, da se vam zdi ta možnost kruta, po drugi strani pa je za sina lahko tudi koristna. Še vedno bo imel vašo moralno podporo in verjetno tudi deloma materialno, hkrati pa možnost, da se osamosvoji in odraste. Zdi se mi, da je na dobri poti. Vem, kako težko vam je, ker med očetom in sinom ni zdravega odnosa. Odgovornost za nastalo stanje je na očetovi strani. Ves čas se že trudite, da bi mož spregledal, da v odnosu do sina ravna napačno. Ostanite pri svojih stališčih in upajte, da se možu nekoč utrne iskrica v srcu in začuti, kakšno krivico dela svojemu sinu. Možnost za to obstaja in bo obstajala, dokler bo živ. In tako tudi vaše in sinovo upanje. Morda bo nekoč začutil, da je lahko ponosen na svojega sina. To vam tudi iz srca želim.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE