Eksplozija je na odmaknjenem območju, kjer Pjongjang izvaja jedrske poskuse, okoli 5.20 po srednjeevropskem času povzročila potres z magnitudo 6,4. Temu je nekaj minut kasneje sledilo novo tresenje tal z magnitudo 4,6. Po podatkih južnokorejske agencije za potrese je bil tokratni šesti poskus od pet- do šestkrat močnejši kot peti jedrski poskus, ki ga je Severna Koreja izvedla pred skoraj natanko letom dni, 9. septembra 2016. Po navedbah britanskega BBC naj bi bila bomba petkrat močnejša od tiste, ki je v drugi svetovni vojni uničila japonski Nagasaki in ubila 74.000 ljudi.Nekaj ur pred današnjim poskusom so severnokorejski mediji poročali, da so njihovi znanstveniki razvili napredno vodikovo bombo, ki jo lahko namestijo na medcelinsko balistično raketo. Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je danes obiskal tovarno, kjer so to orožje nameščali na raketo, so dodali. Po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA ima bomba moč več sto kiloton, detonirajo pa jo lahko na visoki višini. Severna Koreja je sicer že ob četrtem jedrskem poskusu januarja lani trdila, da je preizkusila vodikovo bombo. Po navedbah severnokorejske državne televizije je tokratni uspešen preizkus bombe »jasno dokazal izjemno natančno podlago« severnokorejskega jedrskega orožja. Poskus je bil »zelo pomemben dogodek pri doseganju končnega cilja dokončanja jedrskih sil države«, so še pojasnili na televiziji.To šesto preizkušanje moči je močno vznemirilo mednarodno skupnost, odzvali pa so se politični vrhovi mnogih držav. Ameriški predsednik Donald Trump je v prvem odzivu tvitnil, da so besede in dejanja Pjongjanga »še naprej zelo sovražna in nevarna za ZDA«. Kot je dodal, je Severna Koreja malopridna država, ki je postala velika grožnja in zadrega za Kitajsko, ki sicer »poskuša pomagati, a s skromnim uspehom«. Iz Bele hiše so sporočili, da pozorno spremljajo dogajanje, predsednik pa se bo danes srečal s svojo ekipo za nacionalno varnost. Finančni minister Steven Mnuchin je že napovedal sveženj sankcij, s katerimi bodo Severno Korejo »gospodarsko odrezali«. Dejanje je »najostreje obsodila« tudi Moskva. Kot so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva, je Rusija pripravljena sodelovati pri skupnih prizadevanjih in pogovorih za ureditev razmer. 

V Pekingu so preizkus ostro obsodili in kritizirali Pjongjang, ker ignorira mednarodne obsodbe njegovega jedrskega programa. »Severno Korejo pozivamo, da sprejme močno željo mednarodne skupnosti po denuklearizaciji in upošteva relevantne resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov,« so zapisali. Pozvali so jo še, naj se vrne k »reševanju problema prek dialoga«.  Južnokorejski predsednik Moon Jae-in pa je zahteval »najostrejše sankcije« proti Severni Koreji. Seul zahteva »vse diplomatske ukrepe, vključno s sankcijami VS ZN za popolno osamitev Severne Koreje«, je po zasedanju južnokorejskega varnostnega sveta dejal predsednikov svetovalec za varnost Chung Eui-yong. Seul bo preučil uporabo»najmočnejših strateških zmogljivosti ZDA«, je še povzel Moonove besede, pri čemer bi lahko šlo za taktično jedrsko orožje, ki ga je Washintgon iz Južne Koreje umaknil leta 1991. 


Južnokorejski predsednik Moon Jae


Japonski premier Shinzo Abe je dogodek označil za »popolnoma nesprejemljiv«. Razvoj severnokorejskega jedrskega in raketnega programa predstavlja »novo stopnjo resne in neposredne grožnje«, je poudaril. »Ali bomo zaustavili severnokorejska lahkomiselna dejanja, ki ogrožajo svetovni mir, je odvisno od sodelovanja in solidarnosti mednarodne skupnosti,« je dodal. Tokio je sicer zaradi poskusa vložil protest pri severnokorejskem veleposlaništvu v Pekingu. 


Japonski premier Shinzo Abe


Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je obsodil poskus in ga označil za »očitno kršitev več resolucij VS ZN«. Izrazil je zaskrbljenost zaradi ravnanja Pjongjanga, ki po njegovih besedah predstavlja grožnjo regionalni in mednarodni varnosti. »Režim mora takoj popolnoma ustaviti vse obstoječe jedrske in balistične aktivnosti,« je še poudaril in Pjongjang pozval k dialogu. 


V južnokorejskem kraju Paju na meji s Severno Korejo se že premikajo tanki.


Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel sta o novem poskusu govorila po telefonu in se zavzela za odločen odgovor mednarodne skupnosti. Zavzela sta se za ostrejše sankcije EU proti Pjongjangu, so še zapisali. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je VS ZN pozvala k »odločnemu in učinkovitemu« odzivu. Severno Korejo je v imenu EU pozvala k ukinitvi jedrskega in balističnega programa. Režim severnokorejskega voditelja Kim Jong-una je pozvala k dialogu.Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je ob tem sporočila, da je šesti jedrski poskus Severne Koreje »vreden skrajnega obžalovanja«. Generalni direktor agencije Yukiya Amano je dodal, da IAEA »ostaja pripravljena« prispevati k mirni rešitvi situacije. Mednarodna organizacija za popolno prepoved jedrskih poskusov (CTBTO) pa je zapisala, da uspeh testa, če ga bodo potrdili neodvisni strokovnjaki, nakazuje hiter napredek severnokorejskega jedrskega programa. »Gre za novo kršitev splošno sprejete norme proti jedrskim poskusom, norme, ki jo vse države z izjemo ene spoštujejo od leta 1996,« je v sporočilu zapisal izvršni sekretar organizacije Lassina Zerbo. 


Severna Koreja si svoje dosežke na področju jederskega oboroževanja šteje v takšno čast, da jim posvetijo celo poštne znamke.


Severna Koreja se z jedrskimi poskusi te vrste šopiri že od leta 2006. Od takrat so jedrska orožja aktivirali že šestkrat, vsakič pa so povzročila potresne sunke, leta 2006 z magnitudo 4.3, 2009 z 4.7, 2013 z 4.9, lani so tla stresli kar dvakrat januarja z magnitudo 5.1, septembra pa z 5.3.  

Varnostni svet Združenih narodov je v luči zadnjega incidenta sklical izredno zasedanje. Zahtevale so ga ZDA, Velika Britanija, Francija, Japonska in Južna Koreja, sestal pa se bo jutri. Na zasedanju, ki bo tokrat odprt za javnost bodo razpravljali o mednarodnem odzivu na severnokorejski jedrski poskus.