Vprašajte strokovnjaka

Sestra se vdaja alkoholu. Bojim se zanjo.

Sestra je ostala sama z dvema otrokoma. Mož jo je zapustil pred leti, živi z drugo žensko. Za svoja otroka plačuje preživnino, drugače pa se zanju sploh ne zmeni. Sestra se zelo trudi, da jima zagotovi vse, kar potrebujeta za normalno življenje. Otroka ji pomenita vse. Stara sta deset in osem let. Odkar je mož odšel, se še ni pobrala. Zagrenjena je in zadnje čase sem večkrat opazila, da je bila pod vplivom alkohola. Ko sem ji to omenila, se je razburila in vse zanikala. Bojim se, da bo postala alkoholičarka, kot je bil alkoholik najin oče. Z mamo ji želiva pomagati, pa ne veva, kako naj se tega lotiva.

Brina iz Kranja

Sestra se mora odločiti sama

Razumem vašo zaskrbljenost, ki je vsekakor upravičena. Mnogi menijo, da se alkoholizem podeduje. Res je, da se pojavlja v nekaterih družinah v več rodovih, vendar kljub temu ne gre za dedni pojav. Iz roda v rod se prenaša vedenjski vzorec odzivanja na življenjske težave in stiske, v katerih se znajde posameznik. Kdor se s svojimi notranjimi konflikti ne zmore spoprijeti in jih razrešiti ali tisti, ki mu ne uspe živeti v vsaj znosnem odnosu s samim seboj in z drugimi, se mu lahko zgodi, da se umakne v zasvojenost. Alkoholizem je ena med možnimi zasvojenostmi. Mehanizem je vedno enak, le sredstva, ki si jih posameznik izbere za pobeg iz resničnega sveta, so različna.

Vaša sestra je doživela travmatsko izkušnjo v svojem zakonskem življenju. Pravite, da po nekaj letih tega še vedno ni predelala. V svoji stiski se čuti prizadeto, osamljeno, ponižano, prevarano. Ta čutenja jo obremenjujejo in ji preprečujejo, da bi lahko v življenju napredovala, prav tako jo hromijo, da bi lahko dovolj dobro opravljala materinsko vlogo. Ker ne vidi izhoda, je prav mogoče, da išče olajšanje v alkoholni omami. To je vzorec, ki ji ga je od zgodnje mladosti posredoval oče. Ali gre pri vaši sestri že za zasvojenost z alkoholom ali ne Ð na to vam ne morem odgovoriti. Dejstvo je, da se zmerni pivci ne prelevijo čez noč v alkoholike. To je proces, ki traja različno dolgo, lahko tudi več let. Sčasoma se zgodi, da se nekdo iz zmernega uživalca alkohola spremeni v osebo, ki je od njega odvisna, torej v alkoholika. Vsak lahko sam preveri, ali je alkoholik ali ne, in to tako, da se za šest tednov popolnoma odreče uživanju alkohola. Zasvojenec tega ne zmore.

Sestri lahko pomagate tako, da ji pomagate ozavestiti, kaj se z njo dogaja. Pogovarjajte se z njo o njenih težavah, pri tem pa ne bodite nestrpni ali napadalni. Predlagajte ji, naj si poišče strokovno pomoč, pri tem pa ji ponudite tudi svojo oporo, vendar ji ne vsiljujte svojih rešitev. Skrb za lastna otroka bo lahko močna spodbuda za vašo sestro, da se bo spoprijela s svojimi težavami. Za vse pa se mora odločiti sama. Le tako lahko pričakujete uspeh. Kolikor zmorete, ji pomagajte tudi tako, da se občasno ukvarjate z njenima otrokoma. Lahko jima pomagate pri šolskih obveznostih ali pa jima omogočite obisk kakšnih prireditev v prostem času. Tudi vaša sestra potrebuje čas, da je lahko sama s seboj. Spodbudite jo, naj se ukvarja s katero od dejavnosti, ki jo veselijo, za dobro počutje naj ne pozabi na telesno aktivnost, ki je zelo sproščajoča. Poskusite se čim bolj vživeti v čutenje svoje sestre, pa boste sami zaznali, kako ji lahko še koristite.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE